vakoc.jpg

Vakoč wint de Brabantse Pijl

woe 13 apr 2016

De Tsjech Petr Vakoč heeft de Brabantse Pijl gewonnen voor Gasparotto en Gallopin.

Tussen Leuven en Overijse is vanmiddag de 56ste Brabantse Pijl gereden, de laatste van de Vlaamse klassiekers en met zijn vele hellingen de overgangswedstrijd naar de Ardense klassiekers. De voorbije twee edities werden gewonnen door Belgen, vorig jaar door Ben Hermans en twee jaar geleden door Philippe Gilbert. Maar die laatste was er vandaag niet bij door een gebroken vinger, opgelopen tijdens een akkefietje met een autobestuurder tijdens een trainingsrit in Spa.

Tot 30 kilometer van de aankomst waren er aantal schermutselingen. Een groepje van 4, met onder meer de Duitse kampioen Buchmann, reed 2 minuten 30 voorsprong bij mekaar. Op iets meer dan 50 kilometer van de aankomst kregen zij het gezelschap van onder meer De Bie, Serry en Impey. Maar op 33 kilometer van het einde kregen we echter een hergroepering. Ook Hayman, de verrassende winnaar van Parijs-Roubaix, had intussen noodgedwongen moeten afhaken wegens te moe.

Een paar kilometer later ging Tim Wellens er vandoor. Even was er hoop op opnieuw een Belgische overwinning. Eén man geraakte tot bij hem: de de Fransman Alaphilippe van Etixx Quick-Step. Samen reden ze 15 seconden bij mekaar, maar ze bleven binnen handbereik van het peloton dat de twee opnieuw inhaalde.

Op 2 kilometer van de finish gingen opnieuw vijf renners er vandoor met opnieuw Alaphillipe, Gallopin, Tannere, Gasparotto en Vakoč. En het is die laatste Tsjechische kampioen, nog maar 23, die met overmacht de Brabantse Pijl won voor Gasparotto en Gallopin. (foto: Etixx-Quick-Step)