1.000 graven verdwijnen op begraafplaats: “Deel van Machelse geschiedenis dreigt verloren te gaan”

vrij 5 aug 2022

In Machelen verdwijnen binnenkort 1.000 graven voor een grootschalige herinrichting van de begraafplaats. Het gaat om graven waarvan de concessie niet is verlengd. Heemkundige kring Machala vreest voor een kaalslag. “Een kerkhof is een weerspiegeling van de Machelse samenleving.  Een deel van onze geschiedenis dreigt verloren te gaan”, zegt Luc De Wilder van Machala.

Overal op de begraafplaats van Machelen zie je voor graven bordjes staan. Die duiden aan welke graven binnenkort verdwijnen. De gemeente wil van de begraafplaats een plek maken om te bezinnen rond graven, strooi- en sterrenweides en urnen. Het gemeentebestuur vroeg de Heemkundige kring om advies om uit te maken welke graven waardevol waren. “Dat advies is maar deels gevolgd. Zo wordt aan de graven van oud-strijders en kinderen niet geraakt”, zegt Luc De Wilder van Machala. “Ik zie dat niet als een overwinning, want graven van heel wat bekende Machelse families verloren te gaan.”

Het kerkhof telt één beschermd monument, namelijk de grafkapel van de familie Rittweger, die decennialang het kasteel Beaulieu in Machelen bewoonde. “Naast de grafkapel ligt van oorsprong Machelse Eugène Plasky begraven, een bekende landschapsschilder die in 1905 stierf. In Brussel zijn twee een plein en een straat naar hem vernoemd, maar zijn graf zou verdwijnen voor de herinrichting”, zegt De Wilder. “Daarmee zou ook een deeltje van de geschiedenis van Machelen verdwijnen. Ook voor ons esthetisch waardevolle graven staan op de lijst van te ontruimen graven. Een bijzonder spijtige beslissing.”

Verschillende nabestaanden zijn intussen al spullen van de graven komen halen. Zij kunnen voor 250 euro een naamplaatje laten voorzien dat op een nieuw kunstwerk zal komen. Bij Machala blijven ze het een spijtige zaak vinden. “De gemeente wil een plek van reflectie creëren, maar dat gaat voorbij aan de essentie van een begraafplaats. Daar kom je in de eerste plaats om de overledenen te gedenken”, besluit De Wilder.