commisie1.jpg

55 aanbevelingen om radicalisering te voorkomen

din 19 mei 2015

De commissie Radicalisering dringt aan op een justitiehuis in Halle-Vilvoorde en een telefonische hulplijn voor ouders die vragen hebben over radicalisering.  De aanbevelingen werden dinsdagmiddag uit de doeken gedaan tijdens een persconferentie.

Naar aanleiding van de problematiek van religieuze radicalisering, het vertrek van vele Syriëstrijders en de terreurdreiging werd in het Vlaams parlement een commissie radicalisering opgericht. Vanmiddag stelde de commissie een resolutie voor met daarin 55 aanbevelingen voor de Vlaamse regering. De aanbevelingen zijn concrete voorstellen om te voorkomen dat nog meer jongeren radicaliseren en bijvoorbeeld naar Syrië trekken.

“Zo moet er onder meer een telefonische hulplijn komen voor ouders die zich zorgen maken over hun kind. Maar gemeenten moeten gegevens over risicojongeren ook beter uitwisselen”, dat verduidelijkte vanmiddag voorzitter Nadia Sminate (N-VA) uit Londerzeel.

Ook moet er een snel interventieteam opgericht worden dat meteen experten naar een gemeente brengt waar men nog niet vertrouwd is met de radicaliseringsproblematiek. Ook vraagt de commissie meer moskeeën voor een beter contact met de islamwereld. “We hebben nu ook heel wat niet erkende-moskeeën. Het is belangrijk om die te erkennen want dat zorgt voor transparantie en controle door de Vlaamse overheid”, verduidelijkt commissielid Jo De Ro (Open VLD) uit Vilvoorde.

De aanbevelingen zijn opgesteld over de partijgrenzen heen. Ook de oppositie vraagt bijvoorbeeld de snelle invulling van het personeelskader bij het parket van Halle-Vilvoorde en een eigen justitiehuis voor onze regio.