Brabantse grond snakt naar water

woe 20 mei 2020

Herinnert u zich wanneer het voor het laatst hard en lang heeft geregend? Voor het vierde jaar op rij lijkt onze regio af te moeten rekenen met droogte. Gisteren kwam de Vlaamse Droogtecommissie vroeger dan verwacht samen om het over preventieve maatregelen te hebben. De provincie heeft intussen al een captatieverbod opgelegd.

Volgens experts is het al van 1901 geleden dat het zo droog is geweest. De aanzet naar de zomer is de droogste sinds het begin van de metingen. "De situatie is dus zeer ernstig. De waterlopen in Vlaams-Brabant staan op dit moment laag tot zelfs zéér laag en ook het grondwater is verder gezakt," zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij. "Eigenlijk hebben we de achterstand van de vorige droge zomer nog altijd niet ingehaald. Om terug op een degelijk niveau te komen moet het eigenlijk een aantal weken aanhoudend regenen."

Op een prognose blijkt dat in onze provincie zelfs bij nat weer de komende weken de waterstand laag zal blijven. Door de specifieke samenstelling van de ondergrond en de vele verharding laat de bodem in Vlaams-Brabant sowieso al moelijk water door. "De waterbeschikbaarheid in de regio is heel laag. We leven met veel mensen op een kleine oppervlakte, en er is ook zeer veel verharde oppervlakte. Dus als het regent spoelt dat regenwater veel te snel af naar de riolering. Het kan onvoldoende in de grond dringen", aldus Smet.

De droogte zou opieuw gevolgen hebben voor de landbouw. Zij vrezen voor kleinere gewassen en minder opbrengsten als het niet snel gaat regenen. De provincie Vlaams-Brabant heeft intussen een captatieverbod opgelegd. "Een sproeiverbod zoals vorige zomer is niet uitgesloten. Maar dat is een heel moeilijk te handhaven maatregel. Bovendien hebben wij gemerkt in het verleden dat als wij een verbod afkondigen, de mensen in de uren voorafgaand veel water gaan verbruiken en beginnen hamsteren. Dus we gaan daar niet lichtzinnig over gaan”, besluit Smet.