Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Win tickets voor de filmexpo 'Het wonder is geschied'

Win dankzij RINGtv tickets voor de expo 'Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen. 20 jaar nieuwe Vlaamse film' in Fort Napoleon in Oostende. 

Een woordje uitleg

Een nieuwe generatie regisseurs gaf de Vlaamse film de voorbije twintig jaar een compleet andere (en merkelijk meer sexy) smoel.

Erik Van Looy brak records met De zaak Alzheimer en Loft, Michaël R. Roskam en Felix van Groeningen trokken naar de Oscars met Rundskop en The Broken Circle Breakdown (en blikten met The Drop en Beautiful Boy vervolgens ook twee opmerkelijke Amerikaanse films in), met Fien Troch en Hilde Van Mieghem stond een klein leger vrouwelijke regisseurs op, The Land of the Enlightened en The Sound of Belgium bliezen het stof van het documentairegenre, Tom Barman en Koen Mortier injecteerden met Any Way the Wind Blows en Ex Drummer een shot rock-‘n-roll in de Vlaamse film, Adil & Bilall zorgden met Black en Patser op hun beurt voor een overdosis, met Welp van Jonas Govaerts en Yummy van Lars Damoiseaux zijn we nu ook een appetijtelijke horror- en een zombiefilm rijker, Lukas Dhont zorgde in Cannes voor de kers op de taart met Girl, en dan zijn er vanzelfsprekend nog kleppers als Aanrijding in MoscouDe helaasheid der dingenHasta la vistaHet vonnisD’ArdennenTot altijdKing of the BelgiansIedereen beroemd! en Niet schieten, alsook de internationale carrières van Matthias Schoenaerts (Far from the Madding Crowd), Veerle Baetens (Au nom de la terre), monteur Nico Leunen (Ad Astra) en fotografieleider Nicolas Karakatsanis (I, Tonya).

De expo: 'Het wonder is geschied! Van Noordzee, Texas tot D’Ardennen. 20 jaar nieuwe Vlaamse film'

Hoewel het nog wachten is op de volgende editie van Filmfestival Oostende tot januari 2021, viert het festival deze zomer het cinematografisch talent van eigen bodem met een unieke expo nog tot 11 oktober 2020 in Fort Napoleon.

Sinds het ontstaan van Filmfestival Oostende in 2007 maakt de Vlaamse film deel uit van haar DNA. Het wonder is geschied! - een eigenzinnige reflectie op het bijzondere parcours van die Vlaamse film - zet dat nog eens extra in de verf.

Tien toonaangevende grafische kunstenaars geven hun interpretatie van evenveel instant Vlaamse filmklassiekers van de voorbije twintig jaar. De werken worden aangebracht op tien gigantische panelen die verspreid in Fort Napoleon staan opgesteld:

●       Sammy Slabbinck doet De zaak Alzheimer (Erik Van Looy)

●       Jaune doet Aanrijding in Moscou (Christophe Van Rompaey)

●       Gijs Kast doet Rundskop (Michaël R. Roskam)

●       Eva Mouton doet Hasta la vista (Geoffrey Enthoven)

●       Lectrr doet The Broken Circle Breakdown (Felix van Groeningen)

●       Studio Caro doet Het vonnis (Jan Verheyen)

●       TOYKYO doet Marina (Stijn Coninx)

●       Gus & Stella doen Black (Adil & Bilall)

●       Mellon doet Home (Fien Troch)

●       Annelien Smet doet Girl (Lukas Dhont)

Daarnaast laat stylist Cleo Baele haar licht laten schijnen over 20 jaar nieuwe Vlaamse film aan de hand van 20 paspoppen. Tal van regisseurs doken in hun archief op zoek naar markante attributen die een centrale rol speelden in hun films. Zo kan je de originele ijsbeer uit Charlie en Hannah gaan uit, de hamer uit De Patrick, de poppen uit Ce magnifique gâteau en vele andere artefacten bewonderen. Ook de meest opvallende filmprijzen krijgen een centrale rol binnen de expo. Iedereen weet ongeveer wel hoe een Oscar of een Gouden Palm eruit ziet, maar de Vlaamse film heeft de voorbije twee decennia een wonderlijk rariteitenkabinet aan onderscheidingen verzameld, die voor deze gelegenheid worden opgeblonken.

Het affichebeeld van de expo is van de hand van illustratrice Carolien Vermeir (Studio Caro). Ze baseerde zich hiervoor op enkele markante Vlaamse film. De aandachtige kijker herkent onder meer Rundskop, D’Ardennen, Girl, Anyway the Wind Blows en Noordzee, Texas.

WIN TICKETS voor de expo!

Nog veel meer kom je te weten op de expo die nog loopt tot 11 oktober. Wat moet je doen om in aanmerking te komen? Bezorg ons hieronder jouw gegevens en vertel ons van welke Vlaamse film jij de voorbije 20 jaar het meest genoten hebt. Eind juli maken we de winnaars bekend. 

  • Persoonlijke gegevens worden enkel in het kader van deze wedstrijd gebruikt en worden verwijderd na de aanduiding van de winnaar

Praktische info

Locatie: Fort Napoleon - Vuurtorenweg 13, Oostende

Openingsuren:

●       juli-augustus: 10u – 18u (laatste bezoek om 17u)

●       september-oktober: 10u-18u (laatste bezoek om 17u, gesloten op maandag)

Uiteraard kan je ook tickets kopen. Deze zijn enkel online te reserveren op de website van Fort Napoleon

Wil je weten of je ook gewonnen hebt? Schrijf je in op onze nieuwsbrief! Op die manier blijf je ook op de hoogte van het nieuws uit jouw regio.

7 + 1 = Maak deze eenvoudige rekensom en tik de uitkomst. (Vb: 1+3, tik 4)