Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Win tickets voor de tentoonstelling of het boek 'Oorlog - Bezetting - Bevrijding'

75 geleden werd België bevrijd en eindigde de Tweede Wereldoorlog. Defensie en het War Heritage Institute (WHI) hebben daarom in het Koninklijk Legermuseum een nieuwe permanente tentoonstelling lopen: ‘Oorlog – Bezetting – Bevrijding’. RINGtv heeft speciaal voor de kijkers enkele gratis toegangtickets gereserveerd. En we delen ook enkele exemplaren uit van het gelijknamige boek van Wannes Devos en Kevin Gony. Een boek dat alle facetten van de oorlog in kaart brengt en zich begeeft buiten de lijnen van de traditionele oorlogsgeschiedenis.

De grootste tentoonstelling 40-45 in België

In het Koninklijk Legermuseum, wordt de meest controversiële periode in de Belgische geschiedenis uitgevouwen over 1500 m2. Een immersieve enscenering met visuele documenten, zeldzame getuigenissen en meer dan 2000 collectiestukken zet jong en oud aan tot nadenken. Niet alleen de militaire gebeurtenissen, maar ook de maatschappelijke, politieke, economische en menselijke gevolgen van de oorlog worden er zichtbaar gemaakt. Ook de taboekwesties worden hierbij niet vermeden: de rol van de koning, het verzet, de collaboratie, de Jodenvervolging, de repressie …

Klik hier voor meer informatie over de tentoonstelling ‘Oorlog – Bezetting – Bevrijding ‘

Het boek ‘Oorlog – Bevrijding – Bezetting’ van Wannes Devos en Kevin Gony 

Auteurs Wannes Devos en Kevin Gony reconstrueren niet alleen de militaire krijgsverrichtingen en de complexe kroniek van de bezetting: de Duitse invasie in mei 1940 en de rol van de koning, de operaties van de Force Publique in Afrika, het leven in een bezet land, de collaboratie en het verzet, de Jodenvervolging, de oorlogseconomie, de kunstroof... Ze kijken ook naar de woelige periode die aan de oorlog voorafging, met aandacht voor de erfenis van de Groote Oorlog, de opgang van radicale politieke bewegingen en de rol van de vrouw in de Nieuwe Orde. Ten slotte gaan ze in op de moeizame afwikkeling van het conflict: de bevrijding, de epuratie, het Ardennenoffensief en de V-bommen, en de herinnering aan de oorlog.

 

  • Wil je kans maken op de toegangstickets voor de tentoonstelling of het boek? Like onze Facebookpagina en bezorg ons hieronder jouw gegevens! Geef hieronder alvast aan welke prijs jouw voorkeur geniet.
  • Ter info: persoonlijke gegevens worden enkel in het kader van deze wedstrijd gebruikt en worden verwijderd na de aanduiding van de winnaar.

 

Wil je ook weten of je gewonnen hebt? Schrijf je in via www.ringtv.be/nieuwsbrief ! Op die manier blijf je ook op de hoogte van het nieuws uit de regio.

5 + 2 = Maak deze eenvoudige rekensom en tik de uitkomst. (Vb: 1+3, tik 4)