De jury heeft beslist: de winnaars van de 12e Belgische AEHT Cornet Trophy zijn bekend

zat 2 maa

Elf Belgische hotel- en toerismescholen namen van woensdag tot en met vrijdag deel aan de twaalfde editie van de prestigieuze AEHT Cornet Trophy. Die vond dit jaar plaats in VTI Spijker in Hoogstraten. Zesendertig studenten van verschillende scholen namen het tegen elkaar op in vier wedstrijddisciplines: Culinary Arts, Restaurant Service, Pastry en Tourist Destination. Onder de winnaars ook leerlingen van Campus Wemmel en COOVI Anderlecht.

De winnaars mochten felicitaties in ontvangst nemen van Viki Geunes (Zilte***), Roger van Damme (Het Gebaar *) en Matthias de Caluwé (Horeca Vlaanderen). De leerlingen van Campus Wemmel en COOVI Anderlecht deden het prima en sleepten deze medailles in de wacht:

Restaurant Service: De teams in de zaal hadden op donderdag een theoretische- en praktische proef over bieren, zoals het correct tappen van Estaminet en schenken van Cornet afgelegd. Het pairen van bieren bij de gerechten en serveerkunde werden op vrijdag gequoteerd. Tijdens de slotceremonie kreeg Emilie Decroos van COOVI Anderlecht de zilveren medaille.

Culinary Arts: Jeremy Collard van Campus Wemmel won zilver.

Pastry: De deelnemers van de Pastry-discipline presenteerden hun creaties als dessert tijdens de wedstrijdlunch. Axel Denis van Campus Wemmel toonde zich de beste en kreeg een gouden medaille.

Tourist Destination: Audrey Marique (Campus Wemmel) pakte brons.

Het event was tegelijk de landelijke preselectie voor de jaarlijkse Europese AEHT-wedstrijd en conferentie. De 37ste editie ervan zal plaatsvinden van 4 tot 9 november 2024 in Riga, Letland.

In 2011 engageerde Swinkels Belgium (Brouwerij Palm & Rodenbach, Londerzeel) zich om haar schouders onder het Belgisch AEHT project te steken. Peter Buelens, PR manager en mede-initiatiefnemer: "Voor onze brouwerij is de ondersteuning van AEHT een educatief én maatschappelijk project. De brouwerij stelt zich onder meer als objectief studenten met een horecaopleiding de kans te bieden hun vaardigheden op vlak van bier en gastronomie aan te scherpen, zo maken jonge professionelen kennis met de rijke Belgische Biercultuur. Niet voor niets zijn productkennis, Beer & Food Pairing en serveerkunde van bier verplichte onderdelen binnen de wedstrijd. Daarnaast zullen de geselecteerde studenten - door deelname aan de Europese conferentie in het najaar - buitenlandse ervaring opdoen. We zien deze wedstrijd als een investering in onze horeca-professionals van de toekomst.” Naast Brouwerij Palm & Rodenbach is ook VLAM al jarenlang nauw betrokken bij de wedstrijddiscipline culinary arts.

Driesterren chef Viki Geunes is trotse peter van de AEHT Cornet Trophy. Viki Geunes: “In Vlaanderen mogen we terecht trots zijn op onze lokale producten van topkwaliteit én uiteraard ook op onze bieren. Belgische producten zijn van wereldklasse. Veel mensen vinden die kwaliteit vanzelfsprekend, maar dat is ze zeker niet. Ook dat bier over een rijker aroma- en smakenspectrum dan wijn beschikt waarmee je gerechten kan combineren, is nog te weinig bekend. Daarom verdient dit initiatief mijn steun, tevens wil ik de studenten met mijn peterschap inspireren en motiveren in hun beroepskeuze.”