Brouwerij Palm geeft zorg en oogst hopplantage uit handen

2 maanden geleden

Brouwerij Palm in Steenhuffel gaat de hop op haar plantage niet meer zelf telen en oogsten. Ze sluit daarvoor een samenwerkingsovereenkomst met vzw De Orde van de Groene Bel. “Zo is de continuïteit van de hopcultuur verzekerd”, klinkt het.

Bert Jambon, manager van Stoeterij Diepensteyn en - samen met zijn team - drijvende kracht achter de hopteelt, gaat dit jaar met verdiend pensioen en dus moest Brouwerij Palm op zoek naar opvolging. Die vinden ze nu bij De Orde van de Groene Bel. Onderhoud, teelt en oogst, de vzw neemt alle taken over. “Het past in onze strategie om tot een levendige streekeconomie te komen. We willen hop weer op de kaart zetten”, zegt voorzitter Joris Vanderveken.

Dat is nodig, want zo goed als alle hopvelden werden de voorbije decennia gerooid. De teelt in onze streek stokte, maar kent onder meer dankzij Palm een kleine revival. In 2011 legde de brouwerij zelf 45 are aan met ongeveer drieduizend ranken. Naast hopbellen, die gebruikt worden voor het brouwproces, leveren de planten ook hopscheuten, een echte delicatesse.

Ook op toeristisch vlak valt het belang van de hopcultuur niet te onderschatten. “Het is letterlijk de smaakmaker van de regio,” aldus gedeputeerde Gunther Coppens. “Het verbindt verschillende aspecten en zorgt voor een ideale uitvalsbasis voor ontdekkingstochten. De bierbeleving staat voorop, maar je ontdekt hier ook Brabantse trekpaarden, menroutes, wandel- en fietsplezier en gravelbike-uitdagingen.”