Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Gerecht: Rundsvlees met champignons en veenbessen (afl.6)

Gerecht: Rundsvlees met champignons en veenbessen (afl.6)

In de tweede halve finale van de #Regiokok 2018 nemen piloten Charlotte Dedeckere en Daphné Daems het op tegen verpleegkundigen Sabrina Petricone en Stefaan De Winter. Thema van het menu in deze tweede halve finale is Zweden. En de gerechtjes van de winnaars willen we jullie zeker niet onthouden. De aangepaste wijnen worden geserveerd door Wijndomein Woestijn uit Gooik en Dappersveld Elingen.

 

Hapje met gemarineerde zalm (Citroen-honing zalm met “ snabb gurka”)

 

Ingrediënten:

  • een stuk zalmfilet van 200g
  • 1 el honing
  • el citroensap
  • peper en zout

Voor de komkommer:

  • 1/3 komkommer
  • 2 el witte azijn
  • 2 el suiker
  • 2 el water
  • eetlepel grove mosterd
  • een beetje dille, grof gehakt
  • peper en zout

Bereidingswijze:

  1. Plaats de zalm op een bord.
  2. Kruid de zalm met peper en zout.
  3. Meng de honing en citroensap en verdeel dit over de zalm.
  4. Bak de zalm in een voorverwarmde oven op 120°C ongeveer 10 min tot dat de zalm net gaar is.
  5. Schil en snijd de komkommer in heel dunne plakjes.
  6. Meng azijn, suiker, water, mosterd en dille in een gepaste kom.
  7. Kruid met een beetje peper en zout. Plaats de komkommer in de marinade en meng goed.
  8.  Laat de komkommer marineren tot de zalm gaar is.
  9. Breek de zalm in vier stukken met behulp van een lepel en verdeel de zalm over kleine borden.
  10. Verdeel de komkommer mooi naast de zalm en serveer.

 

Hoofdgerecht: Rundsvlees met champignons en veenbessen

 

Crumble pistache en zout

Ingrediënten:

  • 50 gr pistachenoten
  • ½ theelepel grof zeezout

Bereiding:

  1. Hak de pistachenoten fijn en voeg zeezout toe naar smaak.

 

Chipjes pastinaak

Ingrediënten:

  • ½ pastinaak
  • frituurolie

Bereiding:

  1. Snij de pastinaak in dunne schijfjes met een mandoline
  2. Frituur ze op 180 graden tot ze goudbruin zijn

 

Rondjes knolselder

Ingrediënten:

  • ½ knolselder
  • boter
  • peper & zout

Bereiding:

  1. Snij de knolselder in dunne plakjes en duw er rondjes uit van ongeveer 2 cm
  2. Kook 20 min in zout water.
  3. Werk af met boter, peper en zout

 

Puree knolselder

Ingrediënten:

  • ½ knolselder
  • boter, peper en zout

Bereiding:

  1. Snij de knolselder in kleine stukken
  2. Kook ze 20 minuten in zout water
  3. Plet en werk op met boter, peper en zout

 

Veenbessen gelatinesaus

Ingrediënten:

  • 125 ml water
  • 100 gr suiker
  • 175 gr diepvries veenbessen

Bereiding:

  1. Los het water en de suiker samen op.
  2. Voeg de veenbessen toe en laat opkoken.
  3. Als het ingekookt is weer 125 ml water toevoegen en 15 min laten koken

 

Parel van veenbessensaus

Ingrediënten:

  • 100 gr veenbessensaus
  • gr agar agar
  • zonnebloemolie

Bereiding:

  1. Laat 100 gr gezeefde veenbessensaus inkoken met 1gr agar agar
  2. Zet een glas zonnebloemolie koud
  3. Vul een pipet met de veenbessensaus en laat druppeltjes in de koude olie vallen
  4. Spoel af onder koud water in een vergiet

 

 Gepekelde ajuin

Ingrediënten:

  • 4 eetl sap van rode biet
  • 2 eetl witte wijnazijn
  • ajuin

Bereiding:

  1. Voeg sap van rode biet en de witte wijnazijn samen
  2. Leg een paar ajuinschijfjes te weken

 

Rode wijnsaus

Ingrediënten:

  • 4 wortelen
  • 2 uien
  • 2 takje tijm
  • 400 ml wijn
  • 4 teentjes look
  • 6 blaadjes laurier
  • 400 ml kalfsfond

Bereiding:

  1. Stoof alles samen aan in olie
  2. Kook de wijn in tot de helft
  3. Voeg de kalfsfond toe en laat weer inkoken
  4. Werk op met boter op kamertemperatuur en kruid af met peper en zout

 

Champignons

Ingrediënten:

  • shimeji-champignons
  • olie
  • boter
  • peper en zout

Bereiding:

  1. Bak de champignons op in een hete pan met olie, boter en peper.
  2. Voeg op einde zout toe.

 

Wijntips Wijndomein Woestijn Gooik & Dappersveld Elingen

voorgerecht

Pinot Blanc 2015 van Wijndomein Woestijn in Gooik

Belgische wijn van 3 jaar oude stokken

Eerste oogst, pelmaceratie

11,5 % alcohol

hoofdgerecht

Pinor Noir 2015 van wijndomein Dappersveld in Elingen

Belgische rode wijn van 3 jaar oude stokken

12,5 % alcohol

Wijntips