metro_5.jpg

Krijgt Citypass navolging in de Rand?

din 5 sep 2017

Vanaf eind dit jaar kunnen de pendelaars in Gent en Antwerpen gebruik maken van een Citypass. Dat is een overkoepelend abonnement (60 euro) waarmee inwoners uit beide agglomeraties onbeperkt kunnen gebruik maken van trein, tram en bus. Dat meldt de krant De Morgen. In Brussel en een klein deel van de Vlaamse Rand bestaat die formule al 47 jaar. Er gaan nu meer en meer stemmen op om het metro-tram-bus-abonnement, zo heet de pas daar, uit te breiden naar de volledige Vlaamse rand. 

 

Met de Citypass willen de NMBS en De Lijn meer inwoners naar het openbaar vervoer lokken. Zo’n gelijkaardig abonnement bestaat al in Luik, Charleroi en Brussel. Maar in Vlaanderen bleven de plannen lange tijd in de koelkast uit vrees voor inkomstenverlies. Maar in Gent en Antwerpen zijn de NMBS en De Lijn er nu toch uitgeraakt.

Ook Citypass in de Rand?

Sinds december 1970 bestaat in Brussel het gelijkaardige het MTB-abonnement. "Daarmee kan je van het openbaar vervoer gebruiken maken in de 19 Brusselse gemeenten. Met dit abonnement kan je dus op de trein maar ook op de bussen van de MIVB die buiten die 19 gemeenten komen en de bussen van De Lijn in 7 deelgemeenten in de Rand", verduidelijkt Joachim Nijs van De Lijn Vlaams-Brabant. Het gaat concreet om Zellik, Wemmel, Strombeek-Bever, Kraainem, Drogenbos, Zuun en Dilbeek. In het raam van het Gewestelijk Expresnet (GEN) zal nu onderzocht worden of dit abonnement niet kan uitgebreid worden naar de Vlaamse rand.  

Ook voor het JUMP-ticket wordt zo'n uitbreiding onderzocht. Met het JUMP-ticket kan je in het volledige Brusselse gewest gebruik maken van de netten van De Lijn, MIVB, TEC en de NMBS. Een studiebureau onderzoekt momenteel de gevolgen van de uitbreiding van deze formule naar de Rand. Het spreekt voor zich dat de oefening in de Rand iets moeilijker is dan in Gent en Antwerpen omdat er meer vervoersmaatschappijen bij de operatie betrokken zijn.

Maar ook de NMBS, MIVB, TEC en De Lijn zijn de verschillende scenario’s inzake prijszetting aan het doorrekenen. Ook het effect daarvan op de reizigersaantallen en de financiële resultaten trachten ze in kaart te brengen. Dat bevestigde bevoegd minister Weyts (N-VA) onlangs in het Vlaams parlement toen de kwestie ter sprake kwam na een interpellatie van volksvertegenwoordiger Karin Brouwers (CD&V).