hoeve_pajottenland.jpg

Minister Schauvliege wil leegstaande hoeves in Pajottenland herbestemmen

woe 1 jul 2015

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege wil in het Pajottenland enkele veranderingen in het structuurplan Vlaanderen uitproberen. Ze wil onder andere leegstaande hoeves makkelijker herbestemmen naar bijvoorbeeld gedeelde woningen.

In het kader van de herziening van het structuurplan Vlaanderen  heeft  minister Schauvliege het Pajottenland geselecteerd als één van de tien proefzones in Vlaanderen. De afgelopen maanden hebben een aantal werkgroepen een eerste nota met specifieke projecten voorbereid.

Pajottenland wordt 'regelluw'

Eén van de eerste projecten waarmee minister Schauvliege nu wil starten heeft als doel om leegstaande hoeves makkelijker te herbestemmen voor niet-agrarische doeleinden. Nu is dat moeilijk, soms zelfs onmogelijk om er bijvoorbeeld gedeelde woningen van te maken. Het resultaat is dat er vaak open ruimte wordt aangesneden voor nieuwe woningen, terwijl er grote boerderijen leegstaan.

Schauvliege wil het Pajottenland 'regelluw' maken. In de lessen die daaruit getrokken worden, kan de regelgeving worden aangepast of gemaakt. Volksvertegenwoordiger en Gooikse burgemeester Michel Doomst is tevreden met dit proefproject. Hij kaartte het contrast tussen stijgende woningrpijzen in het Pajottenland en de vele leegstaande hoeves al eerder aan.

Starterswoningen als woontraject voor jongeren

"Deze 'proeftuin' geeft ons de mogelijkheid om de komende maanden na te gaan welke mogelijkheden er zijn", aldus Doomst. "Eén van de troeven zou kunnen zijn dat we via die weg een woontraject voor onze jongeren kunnen opzetten, zodat zij de kans krijgen om in de eigen gemeente te kunnen blijven wonen. Het creëren van kleinere woonentiteiten in de hoeves als een soort starterswoning, kan jongeren meer tijd geven om uit te kijken naar een eigen woning."