Voka: Amper kwart ondernemers tevreden over gemeente waar ze gevestigd zijn

vrij 1 dec 2017

Amper een kwart van de ondernemers is tevreden over de gemeente waar ze gevestigd zijn. Daarmee doet Hale-Vilvoorde veel slechter dan het Vlaams gemiddelde. Dat blijkt uit cijfers van Voka.

Met amper 1 op 3 tevreden ondernemers scoort Halle-Vilvoorde opvallend slechter dan het Vlaamse gemiddelde, waar 40 % van de ondervraagde ondernemers zegt tevreden te zijn over de stad of gemeente waar ze gevestigd zijn. In onze regio werd vooral gekeken naar het ondernemersklimaat in Asse, Londerzeel en Machelen. Blijkt dat vooral Asse erg slecht scoort, nochtans was die gemeente vorig jaar door Trends uitgeroepen tot beste zakengemeente van Vlaanderen.

De belangrijkste knelpunten die de ondernemers naar voren schuiven zijn mobiliteit, fiscaliteit, slechte communicatie en een minder vlot vergunningenbeleid. Opmerkelijk is dat in onze regio de betrokken gemeentebesturen positieve punten krijgen voor tewerkstelling van buitenlandse werknemers en internationale uitstraling. 

In haar conclusies, benadrukt Voka dat het belang van regionale samenwerking zal toenemen. Daarom pleit Voka voor een verplichte fusie van gemeenten met minder dan 10.000 inwoners. Zelf wil Voka haar regionale werking sterker uitbouwen om als brug te fungeren tussen ondernemers en lokale besturen, in samenwerking ook met bestaande organisaties.