vliegtuig_steenokkerzeel_2.jpg

Wezembeek-Oppem in beroep tegen vonnis dat vliegroutes plan-Whatelet schrapt

vrij 15 jun 2018

Wezembeek-Oppem tekent beroep aan tegen het recente vonnis van een Brusselse rechter dat de federale regering verplicht om binnen de negentig dagen de aanpassingen aan de vliegroutes volgens het plan-Whatelet te schrappen en een nieuw plan op tafel te leggen. Als de regering dat niet doet, komen er dwangsommen.

De burgemeester van Wezembeek-Oppem verzet zich tegen het vonnis van de rechter, omdat hij vreest dat er terug gegrepen zal worden naar de oude routes van het vroegere plan-Anciaux. “Dat zou een totale ramp zijn voor de Oostrand van Brussel,” zegt burgemeester Frederic Petit (LB-UNION). “Het zou opnieuw meer overlast betekenen, omdat we dan mogelijk weer nachtelijke vluchten boven Wezembeek-Oppem krijgen.”

Extreem zware vlieghinder
Het vonnis van de rechter kwam er op vraag van de burgemeesters van de Noordrandgemeenten Machelen, Vilvoorde, Grimbergen, Meise en Wemmel. De rechter wees er enerzijds op dat het plan-Whatelet zonder milieu-impactstudies en publieksbevragen en dus op onwettige wijze werd doorgevoerd. Anderzijds stelde hij op basis van de resultaten van geluidsmetingen en info van Brussels Airport vast dat de inwoners van de Noordrand met extreem zware vlieghinder geconfronteerd worden.

In zijn vonnis verplicht de rechter bevoegd minister Bellot niet alleen om binnen de negentig dagen de vliegroutes aan te passen, maar ook om uiterlijk op 17 september een staten-generaal te organiseren met politieke en andere belanghebbenden. Dat moet een advies opleveren over de te gebruiken vliegroutes en geplande luchtvaartwet.