Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode bant smartphones uit de klas

maa 19 feb

Het Onze-Lieve-Vrouwinstituut in Sint-Genesius-Rode bant de smartphones uit de klas. Vanaf vandaag moeten leerlingen voor aanvang van de lessen hun gsm in een Yondr-hoesje steken. Dat hoesje wordt dan vergrendeld tijdens de lesuren. Alleen met de vaste ontgrendelaars aan de uitgangen op het schoolterrein kunnen de leerlingen hun smartphone terug uit het hoesje halen.

Als één van de eerste scholen in Vlaanderen legt het Onz-Lieve-Vrouwinstituut het smartphonegebruik van leerlingen aan banden. “We zagen de voorbije jaren dat het gebruik van de smartphone eigenlijk enorm misbruikt werd. Er worden heel wat foto’s en filmpjes mee gemaakt waar pestproblematieken uit kunnen ontstaan”, zegt Leen Dejonckheere, directeur van de eerste graad. “We hebben al een gsm-hotel gehad en lockers in de klas waar leerlingen hun gsm moesten insteken, maar geen enkel systeem was sluitend. Ze hadden hun eigen code, dus konden tussen twee lesuren toch aan hun smartphone.”

Dat pakt de school nu aan met Yondr. De magnetisch afsluitbare hoesjes zie je ook meer en meer bij concerten. Artiesten gebruiken ze om hun optredens smartphone-vrij te houden. Uit eigen onderzoek van Yondr bij 370 scholen blijkt dat een overgrote meerderheid een verbetering zag in de betrokkenheid, het gedrag en de schoolresultaten van de leerlingen. “Voor een vijftiental leerlingen zijn er zakjes met velcro in plaats van een magnetisch slot”, zegt directeur Jeroen De Greef. “Dat is voor leerlingen die een medisch probleem hebben. Zij zijn dus altijd snel bereikbaar. Leerlingen die zich in een noodtoestand bevinden, kunnen ook op verschillende plaatsen in de school hun hoesje ontgrendelen. Al zal dat altijd onder toezicht van een leerkracht of dergelijke zijn.”

"We zagen de voorbije jaren dat het gebruik van de smartphone eigenlijk enorm misbruikt werd. Er worden heel wat foto’s en filmpjes mee gemaakt waar pestproblematieken uit kunnen ontstaan.”

- Leen Dejonckheere, directeur Onze-Lieve-Vrouwinstituut

Links en rechts wordt gefluisterd dat de school wel heel ver gaat om het smartphonegebruik aan banden te leggen. Maar uit een enquête van de school blijkt dat 95% van de ouders achter het systeem staat. Bij de leerlingen ligt dat percentage wellicht een stuk lager. Sommigen zien het gsm-hoesje als een straf voor het misbruik van anderen. "Ik vind het eigenlijk oneerlijk", zegt Nicolas Brothée, die in het tweede jaar zit. "Veel leerlingen zijn echt niet veel bezig met hun telefoon en toch moeten we hem wegsteken en er ook voor betalen. Zelfs mijn applewatch, die ik enkel gebruik om het uur te lezen, moet weg."

Het systeem is een primeur voor Vlaanderen. De school heeft er 30.000 euro in geïnvesteerd. Alle leerlingen krijgen hun eigen hoesje. "Als ze dat thuis vergeten zijn, hebben we nog enkele hoesjes in reserve. En als ook die op zijn, moeten ze hun gsm inleveren en krijgen ze die pas aan het einde van de schooldag terug”, aldus Dejonckheere.

"Ik vind het eigenlijk oneerlijk. Veel leerlingen zijn echt niet veel bezig met hun telefoon en toch moeten we hem wegsteken."

- Nicolas Brothée, leerling Onze-Lieve-Vrouwinstituut