uitvaart_sleen4.jpg

Vlaanderen neemt afscheid van Marc Sleen in Hoeilaart

zat 12 nov 2016

Vanmiddag vond in Hoeilaart de uitvaart plaats van de overleden striptekenaar Marc Sleen in de Sint-Clemenskerk. Ook buiten de kerk volgden tientallen de sympathisanten de plechtigheid. 

Tijdens de plechtigheid namen verschillende persoonlijke vrienden het woord. In de getuigenissen werd Sleen zowel geprezen om zijn vakmanschap als tekenaar en meesterverteller als omwille van zijn warme vriendschap. Wat dit laatste betreft doken vaak de begrippen 'schaken' en 'champagne drinken' op. VTM-journalist Patrick Vangompel, goede vriend van Sleen en gewezen voorzitter van de Bronzen Adhemarstichting, omschreef Sleen als "een warme man, begenadigd tekenaar en filmer, plaagstoot, geniale verhalenverzinner, snoodaard, jaloerse bok, levensgenieter, antimilitarist, Belg, unionist, vredesapostel, wereldburger, dieren- en mensenvriend, humanist en humorist".

Allemaal drukte ze ook hun dankbaarheid uit omwille van het plezier dat Sleen eenieder bezorgt met zijn stripverhalen. "Jij toverde steeds een glimlach op mijn lippen, maar ook die van ontelbare lezers", aldus levenspartner Catherina Kochuyt op het doodsprentje. "We zijn jou om 217 redenen eeuwig dankbaar", aldus Frank Van Leemput van de Stichting Marc Sleen. "Hoe kan je afscheid nemen van iemand die onsterfelijk is", vroeg Noel Slangen zich af. "Nero is onsterfelijk", verzekerde ook VRT-journalist Jan Hautekiet. "We schrijven vandaag je laatste bladzijde en vullen die in zoals jij die ook steeds invulde, met name met een grote wafelenbak", aldus de Hoeilaartse burgemeester Tim Vandenput (Open Vld) tijdens de viering.

Na afloop brachten Urbanus en Dirk Stallaert het nummer dat ze destijds een eerste maal hadden opgevoerd voor zijn 80ste verjaardag. De tekst werd voor de gelegenheid wel wat aangepast. Na de plechtigheid werd hij in intieme kring begraven op het kerkhof Campo Santo in Sint-Amandsberg (Gent).

Allerlaatste wafelenbak

In Hoeilaart werden alle inwoners en sympathisanten na de begrafenis verwacht aan het Felix Sohiecentrum voor een allerlaatste wafelenbak. Vrijwilligers en verenigingen bakten er massa’s wafels als laatste eerbetoon aan Sleen. Vanaf 1965 werd immers elk Neroverhaal afgesloten met een wafelenbak.