Helft Vlaams-Brabantse ondernemers onvoldoende instroom van kandidaten: migratie als oplossing

don 29 feb

Uit een studie van SD Worx bij 711 kmo-bedrijfsleiders blijkt dat ruim 51% van de Vlaams-Brabantse ondernemingen onvoldoende instroom krijgt van gekwalificeerde kandidaten voor vacatures. Om toch voldoende arbeidskrachten te vinden, nam 12% van de Vlaams-Brabantse werkgevers al buitenlandse werkkrachten aan. Vooral werknemers met de Franse of Nederlandse nationaliteit vinden hun weg naar de Vlaams-Brabantse arbeidsmarkt.

Het vinden van geschikte kandidaten voor openstaande vacatures blijft moeilijk. Dat ondervinden Vlaams-Brabantse ondernemers ook. TMS uit Tienen heeft 75 openstaande vacatures staan. “Tot nu toe konden we onze openstaande vacatures invullen door medewerkers binnen Europa aan te trekken, maar nu volstaat dit niet meer. We moeten buiten Europa zoeken, maar de procedure om buitenlandse werknemers aan te trekken duurt te lang, gemiddeld vier maanden. Dat moet sneller.” Walter Kestens, CEO TMS

Meer administratie is volgens de studie van SD Worx bij 1 op de 4 werkgevers een belangrijke tot zeer belangrijke hindernis om mensen aan te werven. Bij 1 op de 3 is het de complexe regelgeving en verschillende wetten. Ook taal en cultuur is bij bijna de helft van de bedrijven een zeer belangrijke hindernis.

“Wij pleiten daarom als Voka-KvK Vlaams-Brabant om de Single Permit-procedure te versnellen. De volledige doorlooptijd is te lang, zeker als je vergelijkt met het buitenland, waar je om 3 weken tijd al een permit kan krijgen. Ook de lijst van knelpuntberoepen voor economische migratie moet uitgebreid worden.” Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant Jo Lavrysen, teammanager International employment SD Worx: “Werkgevers willen hun nieuwe medewerker graag zo snel mogelijk en liefst binnen de 3 maand aan het werk zetten. Dat is zeker een aandachtspunt als je buiten de EU rekruteert. Voor niet-EU werknemers heb je een gecombineerde vergunning nodig: zowel de gewestelijke migratiedienst als de dienst vreemdelingenzaken moeten hun goedkeuring geven. Beide diensten zijn echter overbevraagd en onderbemand wat ervoor zorgt dat werkgevers heel lang moeten wachten vooraleer een werknemer kan starten.”

Wanneer migratie niet kan

Wanneer Vlaams-Brabantse ondernemers geen werkkrachten uit het buitenland kunnen aantrekken, gaat 32,4% mensen met minder ervaring aanwerven en bijscholen, 21,7% gaat onderaannemers inschakelen, 22,6% gaat minder werk aanvaarden, 19% gaat freelancers inschakelen, 21,4% gaat de productiviteit verhogen, 25,9 % gaat interimkrachten inschakelen en 30,5% gaat mensen intern doorschuiven en opleiden.