Bednet viert tien jaar thuisonderwijs in Vilvoorde

vrij 28 nov 2014

Bednet, dat synchroon internetonderwijs aanbiedt aan zieke kinderen, bestaat 10 jaar.  Bednet heeft daarom deze week in de regio Vilvoorde een bezoek gebracht aan de scholen waar het systeem wordt toegepast.  

Even zag het er uit dat Lukas Mertens uit Elewijt zijn derde leerjaar niet zou kunnen afwerken.  Lukas kreeg in september vorig jaar immers te horen dat hij leukemie had.  Maar dankzij Bednet zit Lucas nu toch in het vierde leerjaar van de basisschool Sint-Jozef in Peutie. Bednet biedt zieke kinderen namelijk de kans om via een internetverbinding thuis de lessen te volgen.

“Ik zie dan de klas en het bord en de juf heeft een micro bij zich”, verduidelijkt Lukas.  “Ook maken we via Bednet groepswerk of vieren we zijn verjaardag”, vertelt zijn juf Tamara Minnart.

Bednet bestaat intussen 10 jaar. Omdat 'onderwijs krijgen' een recht is voor zieke kinderen, is de dienst zowel voor de ouders, als de school gratis. Door hun ziekte zitten 'bednetters' vaak gevangen tussen de 4 muren van hun ziekenhuiskamer of hun eigen kamer. Bednet doorbreekt dat.  Niet alleen via de lessen maar ook aan de hand van spelletjes.  “Zo spelen we soms verstoppertje.  Terwijl ik aftel verstopt iedereen zich.  En dan draai ik met de camera om hen te zoeken”, verduidelijkt de 9-jarige Lucas. 

Wat 10 jaar geleden begonnen is als een innovatief basisidee evolueerde intussen naar een praktijk die al in 1 op 7 basisscholen wordt toegepast.