vlcsnap-2017-04-10-12h03m23s77.png

Brand in landbouwloods met asbestplaten Grimbergen: asbestgevaar geweken

maa 10 apr 2017

In Beigem (Grimbergen) heeft vanmorgen een hevige brand gewoed in een woning en een landbouwloods in de Beemdenstraat. Omdat er op het dak van de loods asbestplaten liggen werden de inwoners uit Vilvoorde en Grimbergen opgeroepen om ramen en deuren gesloten te houden. Maar uit metingen van de Civiele Bescherming van Liedekerke in de omgeving blijkt nu dat er geen gevaar meer is voor de omwonenden. Het medisch rampenplan werd dan ook afgeblazen. Drie personen werden naar het ziekenhuis afgevoerd. De woning en de aanpalende loods zijn volledig uitgebrand.

Het vuur was rond 4u30 ontstaan in een boerderijwoning maar was overgeslagen naar een aanpalende loods. Op het dak van die loods liggen asbestplaten. Onmiddellijk werd daarom het medisch rampenplan afgekondigd. Aan de bewoners werd gevraagd om ramen en deuren gesloten te houden. Het inademen van asbestvezels is immers gevaarlijk voor de gezondheid.

Maar die veiligheidsmaatregel werd afgeblazen nadat uit metingen van de civiele bescherming van Liedekerke bleek dat er geen gevaarlijkse stoffen zijn vrijgekomen. Intussen krijgen we wel de waarschuwing dat asbest in de lucht zeer moeilijk meetbaar is omdat asbestvezels minuscuul zijn.

Drie personen raakten licht bevangen door de rook en werden afgevoerd naar het ziekenhuis.

De oorzaak van de brand is nog onbekend. De aanpalende woning kon gevrijwaard worden. Momenteel is de brandweer nog aan het nablussen. (beelden Luk Robberechts)