eurostadion5_0.jpg

Brussel wil erfpachtcontract met Ghelamco stopzetten

din 20 maa 2018

De stad Brussel wil het erfpachtcontract met Ghelamco, de bouwheer van het Eurostadion, stopzetten. Indien mogelijk in onderling overleg,  indien nodig door gerechtelijke of administratieve procedures. Volgende week maandag vraagt het schepencollege daarvoor het mandaat aan de gemeenteraad.

Brussel gaf het bewuste terrein voor één symbolische euro per jaar in erfpacht aan Ghelamco en dat voor een periode van 99 jaar. In ruil moest Ghelamco op parking C een UEFA-waardig stadion bouwen met het oog op het EK van 2020.

Daarin is Ghelamco echter niet geslaagd. Volgens het erfpachtcontract kan dit een reden zijn om het contract op te zeggen, wat Brussel ook wil doen. Als de gemeenteraad ingaat op de vraag van het schepencollege, krijgt dat college het mandaat om alle nodige maatregelen te nemen om de plannen voor het Eurostadion niet meer verder te zetten. Er wordt wel bijgezegd dat Brussel bij voorkeur in onderlinge overeenstemming met Ghelamco zou werken en dit om een procedureslag te vermijden.

Vorige week liet Ghelamco aan de collega's van Bruzz nog weten dat het in beroep gaat bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Dat lijkt er op te wijzen dat Ghelamco zich niet zomaar zal neerleggen bij de gang van zaken.