ba3.jpg

Brussels Airport wil fors uitbreiden naar oostrand

woe 16 nov 2016

De luchthaven van Zaventem wil fors uitbreiden. Dat blijkt uit het jongste strategisch plan van Brussels Airport. Dat meldt Het Nieuwsblad. Een van de scenario’s voorziet onder meer een verlenging van baan 25L. En dat betekent extra geluidshinder voor de oostrand van Brussel. 

De plannen zijn echter nog niet definitief en bevatten verschillende uitbreidingscenario’s.  Maar het meest in het oog springende voorstel is toch wel de verlenging van start- en landingsbaan 25L. Dit plan geniet ook de voorkeur van de luchthavenuitbater. De piste zou zich uitstrekken over zo’n 4 km en daardoor meteen een van de langste startbanen van Europa worden. Op die manier kan Brussels Airport de helft meer trafiek naar Zaventem genereren.

Baan 25L wordt echter voornamelijk gebruikt om op te stijgen. Het gevolg is wellicht dat de oostrand rond Brussel meer geluidshinder over zich heen zal krijgen. De betrokken gemeenten krijgen binnenkort extra uitleg over de uitbreidingsplannen. Naast piste 25L wil Brussels Airport Company een bedrijvenpark met een extra oprit naar de E40 langs Kortenberg.