ba_5.jpg

Burgerforum tegen uitbreidingsplannen luchthaven

din 22 nov 2016

Gemeenten, verenigingen en actiecomités bundelen hun krachten tegen de uitbreiding van de luchthaven van Zaventem. Ze hebben hiervoor het zogenaamde Burgerforum Groene Vallei opgericht. 

Om te kunnen voldoen aan de wereldwijde groei moet ook Brussels Airport in de toekomst enkele nieuwe investeringen uitvoeren en ook uitbreiden. Om de capaciteit van de baaninfrastructuur te verhogen zijn er 2 mogelijkheden: een verlenging van de taxiweg naast baan 07R/25L of een verlenging van de baan zelf.

Heel wat instanties reageerden geschokt op de plannen. Ze vrezen extra geluidshinder en negatieve effecten op het milieu. In Steenokkerzeel en Erps-Kwerps wordt zelfs gevreesd voor een tweede Doel als de startbaan affectief verlengd wordt.

Burgemeester Ryon (Klaver-N-VA) van Steenokkerzeel vorige week al weten dat hij een front wil vormen met alle burgemeesters uit de Rand. En ook tal van actiecomités en organisaties bundelen nu de krachten door een burgerforum op te richten. Dat forum gaat zelf een informatieronde organiseren over de uitbreidingsplannen van Brussels Airport en ook verschillende acties organiseren. “De initiatiefnemers willen handtekeningen inzamelen. Meer dan 15.000 zodat ze ook gehoord kunnen worden in het Vlaams Parlement. Ze willen ook de betoging van 10 jaar geleden herhalen. De mensen zijn het dus beu. De luchthavendorpen worden altijd maar kleiner en kleiner. We moeten overal muren en bergen rond onze dorpen bouwen. Maar wij zijn een dorp, laat ons een dorp”, aldus burgemeester Ryon in gesprek met RINGtv. Het burgerforum heeft intussen ook een Facebookpagina opgestart.