belgocontrol.jpg

Geen vliegverkeer boven Zaventem door wilde staking luchtverkeersleiders

din 12 apr 2016

Er is nauwelijks nog vliegverkeer boven Zaventem door een wilde staking bij een deel van de luchtverkeersleiders bij Belgocontrol.  Dat laat Brussels Airport weten via Twitter. De luchtverkeersleiders bereikten vanmiddag nochtans een akkoord over de eindeloopbaan-regeling. 

Sinds half maart wordt er bij de luchtverkeersleider Belgocontrol onderhandeld over de eindeloopbaan. Maar dat overleg liep niet van een leien dakje. Pas vandaag werd een akkoord bereikt. Dat bepaalt dat de luchtverkeerleiders voortaan pas op hun 58-ste mogen thuisblijven. De zogenaamde dispobibiliteit wordt dus in het raam van de pensioenhervormingen met 3 jaar opgetrokken. Dat luchtverkeersleiders vroeger mogen stoppen met werken is een gevolg van de zware fysieke eisen die worden gesteld op het vlak van zicht en concentratievermogen. Het akkoord dat vandaag werd bereikt in het paritair comité moet wel nog worden voorgelegd aan de raad van bestuur van Belgocontrol en aan de regering.  

Ondanks het bereikte akkoord voert de Belgische Gilde van Luchtverkeersleiders toch actie. Zij kunnen zich niet vinden in het akkoord en hebben daarom het werk neergelegd. Het is niet duidelijk in welke mate de actie gesteund wordt door de christelijke vakbond ACV en de liberale overheidsvakbond VSOA. De socialistische vakbond distantieert zich van de wilde staking. Door de actie verloopt het vliegverkeer boven Zaventem zwaar verstoord. Slechts een 30-tal vliegtuigen zouden vanavond nog kunnen opstijgen of landen. Ook op Charleroi werden alle vertrekkende vliegtuigen voorlopig opgeschort.

Toegangsweg Zaventem afgezet 

De politie heeft intussen ook de A201, dat is de toegangsweg naar de luchthaven, afgesloten voor alle verkeer. Dat heeft niet zozeer met de actie van de luchtverkeersleiders te maken. Wel omdat een verdacht voertuig werd onderschept. De ontmijningsdienst DOVO zal de wagen onderzoeken.