Gemeenten verdeeld over verkoop aandelen Eandis

don 22 sep 2016

Ook in onze regio zijn de meningen verdeeld over de verkoop van aandelen van netwerkbeheerder Eandis. Een Chinees bedrijf wil 14% van de aandelen van Eandis kopen. Maar volgens de gemeente Asse houdt dat te veel risico's in, in buurgemeente Opwijk heeft de meerderheid er dan weer geen problemen mee. 

Het zijn de Vlaamse steden en gemeenten die nu eigenaar zijn van Eandis, dat een groot deel van ons gas- en elektriciteitsnet beheert. Maar een Chinees bedrijf wil 14 procent van de Eandis-aandelen kopen en legt daar 830 miljoen euro voor op tafel. De gemeenten in onze regio reageren verdeeld. Zo is  Asse gekant tegen de verkoop. “De elektriciteits- en gasvoorziening is te belangrijk en moeten we dus in Belgische handen houden”, reageert burgemeester Van Elsen uit Asse. In Opwijk ziet de meerderheid er dan weer geen graten in.  “Blijkbaar kunnen we niet anders dan de privémarkt raadplegen om aan financiële middelen te geraken. Dat heeft enerzijds de wetgeving en anderzijds het marktonderzoek duidelijk gemaakt”, aldus de Opwijkse burgemeester Beerens.

In de komende dagen buigen alle gemeenteraden zich over het voorstel. Op 3 oktober moeten de 230 aangesloten gemeenten en steden dan definitief hun stem uitbrengen.