tram_meise.jpg

Inwoners Meise woedend over onduidelijkheid aanleg tramlijn langs A12

din 8 sep 2015

De Lijn zal vanavond op de gemeenteraad in Meise opnieuw een toelichting geven over het mogelijk tramtracé langs de A12. Buurtbewoners zijn ronduit teneergeslagen en woedend, omdat de Vlaamse overheid al huizen 'in der minne' wil opkopen. Al 450 gezinnen ondertekenden intussen een petitie.

Als de plannen van de Lijn Vlaams-Brabant voor de aanleg van de sneltram Boom-Brussel langs de A12 worden doorgezet, worden aan de westkant van de A12 in Meise minstens 15 woningen onteigend in de Astridlaan en Krokaertstraat. Buurtbewoners zijn niet alleen tegen de onteigeningen, maar heel wat gezinnen protesteren ook omdat hun huis in die zone de komende jaren 'onverkoopbaar' wordt. Dit ondanks het feit dat er nog geen enkele openbare aanbesteding van de Vlaamse overheid uitgeschreven is voor de aanleg van het tramtracé.

Dit is afpersing

“Bovendien worden we afgeperst”, zegt buurtbewoner Jef Van Droogenbroeck ((71) uit de Jan Krokaertstraat. “Ongeveer een jaar geleden kregen wij mensen van de Vlaamse overheid over de vloer die ons een briefje wilden laten tekenen. In ruil zouden we geen kosten betalen om de waarde van onze woning te laten bepalen. We moesten dus tekenen voor de verkoop van onze woning, zonder dat we wisten hoeveel de prijs zou bedragen. Dat is compleet nonsens. Dat is mensen afpersen. De manier waarop de overheid hier alle mensen aan het lijntje houdt, is onmenselijk. We krijgen geen enkel gehoor, en als er al een infovergadering is, dan is het allemaal zeer voorbarig. Concrete informatie krijgen we niet. Ik slaap tegenwoordig niet meer. De mensen in de wijk zijn het hier spuugzat”, aldus Jef Van Droogenbroeck. De buurtbewoners gaan sowieso vanavond naar de gemeenteraad.

Al 450 handtekeningen

“Buiten de pogingen om ons huis te verkopen zonder waardebepaling, krijgen we geen enkele info”, zegt buurtbewoner Nicolas Jacobs (64). “Mensen zijn hier dan ook heel boos. De petitie telt inmiddels 450 handtekeningen van aan de Westzijde van de A12. Dat zijn wel 450 gezinnen. Heel wat mensen zouden ook een (groot) stuk tuin verliezen door de tram”, verduidelijkt Nicolas Jacobs.

Vanavond zullen experts van De Lijn op de gemeenteraad van Meise een voorstelling geven van een nieuwe studie over het tracé dat over de Oostkant van de A12 zou lopen. Maar definitieve beslissingen of plannen worden niet voorgelegd. Het buurtcomité van 'de zone A12 West' zal ook aan alle gemeenteraadsleden pamfletten uitdelen met informatie over de huidige onzekerheid waarin ze verkeren.