armoede.png

Kansarmoede ligt het laagst in Vlaams-Brabant

vrij 1 jul 2016

12% van de jonge kinderen in Vlaanderen groeide op in kansarmoede. In Vlaams-Brabant wordt de laagste kansarmoede-index genoteerd: 7,2%. 

De cijfers komen uit de jaarlijkse kansarmoede-index van Kind en Gezin. De index ligt het hoogst in de provincie Antwerpen (15,3 %)  en Limburg (12,6 %). In Vlaams-Brabant groeit ‘slechts’ 7,2 % van de jonge kinderen in armoede. Een gevoelig stijging want in 2014 lag de kansarmoede-index op 6,5%.

 [[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"48304","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"209","width":"588"}}]]

(bron: Kind en Gezin. Klik op tabel voor meer details)

Kansarmoede komt meer voor in een stedelijke context. In de grootsteden leeft 1 op de 4 van de borelingen in kansarmoede, in de centrumsteden gaat het om 15%.

Ook de origine van de moeder is bepalend. Zo ligt de kansarmoede-index bij kinderen waarvan de moeder bij haar geboorte niet de Belgische nationaliteit had, met 30,1% immers heel wat hoger dan de 5,5% bij kinderen met een moeder van Belgische origine. Maar ook hier liggen de cijfers in onze provincie een pak lager. 17,6% van de kinderen die in kansarmoede opgroeien is van niet Belgische origine. 3,3% in Vlaams Brabant heeft een moeder van Belgische origine.