licht_kapelle.jpg

Kapelle-op-den-Bos schakelt over op ledverlichting

woe 27 dec 2017

De komende 10 jaar moet alle openbare verlichting in Kapelle-op-den-Bos ledverlichting worden. De gemeente draagt haar openbaar verlichtingsnet daarvoor over aan Iverlek, dat 1,7 miljoen euro investeert om het net te vernieuwen.

 

Kapelle-op-den-Bos telt in totaal 2.000 openbare verlichtingslampen waarvan er geen enkele voorzien is van ledlampen. Omdat de gemeente meer en meer verplichtingen krijgt inzake energie-efficiëntie en ze haar CO2-uitstoot moet verminderen, schakelt Kapelle-op-den-Bos geleidelijk aan over op milieuvriendelijkere ledlampen. "We hebben daarvoor een overeenkomst gesloten met Iverlek (Eandis). De distributienetbeheerder neemt het openbaar verlichtingsnet over voor een symbolische euro en vervangt de komende jaren alle verlichtingspalen die ouder zijn dan 20 jaar. Dat kost de beheerder 1,7 miljoen euro. Ook nadien blijven die het onderhoud uitvoeren," zegt schepen van Financiën Hugo De Haes.

Kapelle-op-den-Bos realiseert hiermee een belangrijke klimaatdoelstelling. "De energiezuinige ledverlichting betekent dat we 20 ton CO2 minder per jaar uitstoten. Ook het verbruik zal veel lager liggen. Het onderhoud van de traditionele lampen wordt bovendien alsmaar duurder en de fabrikanten schrappen de toestellen stilaan uit hun aanbod. Vernrieuwen is dus broodnodig," besluit De Raes.