Kapelse oppositie uit protest niet naar gemeenteraad

zat 23 dec 2017

Oppositiepartijen N-VA en Groen bleven gisteren uit protest afwezig van de gemeenteraad. Ze vinden dat er te weinig transparantie is.

"Na jaren aandringen beloofde de meerderheid in 2016 om niet meer te vergaderen op de laatste dag voor de kerstvakantie," gaat Yves Rousseaux (Groen) verder. "Oudercontacten en vakantieregelingen zorgen immers voor afwezigheden bij oppositie. Dit geeft de meerderheid vrij spel. Met het argument dat de administratie tijd nodig heeft om de gemeenteraad voor te bereiden, wordt onze vraag om de raad één dag vroeger te organiseren, van tafel geveegd. Een zwak excuus, want alle voorbereidende dossiers moeten minstens tien dagen voor de gemeenteraad klaar liggen."

Dat zien meerderheidspartijen CD&V en sp.a (in totaal 11 van de 21 raadsleden) anders. Fractieleider Ann Van Rompaey (CD&V): "De oppositie laat de Kapelse bevolking in de steek op de belangrijkste gemeenteraad van het jaar, waarop onder andere de inzet van mobiele camera's tegen sluikstorten, omschakeling van het openbaar verlichtingsnet op ledverlichting, onderhoud schuilhuisjes, het budget 2018, en meer werden geagendeerd."

Fractieleider Dirk Hermans (sp.a): "De data van de gemeenteraden worden steeds een half jaar vooraf meegedeeld door de gemeenteraadsvoorzitter. Als mandataris moet je je prioriteiten stellen, je vakantieplannen daarop afstemmen en de verantwoordelijkheid opnemen die je gekregen hebt van de kiezer. De gemeenteraadsvoorzitter waakt erover dat elk raadslid voldoende spreektijd en mogelijkheid tot vraagstelling krijgt. De dossiers worden op papier en digitaal ter beschikking gesteld van elk raadslid."