Merchtem schaft milieubelasting af

maa 26 sep 2016

Vanaf 1 januari 2017 wordt de 'Mooier Merchtem'-belasting (de vroegere milieutaks)  afgeschaft. Dat besliste het schepencollege. Elk Merchtems gezin spaart daardoor jaarlijks zo'n 50 euro uit. Het strak financieel beleid maakt de afschaffing mogelijk.

“Aan het begin van de legislatuur is de kaasschaaf-methode toegepast en moest elke dienst in twee fases 15 procent besparen. Daarnaast werd een strak financieel beleid gevoerd. Dit resulteerde in een positief resultaat dit jaar van ruim 5 miljoen euro overschot”, verduidelijkt schepen van Financiën David De Valck (Open Vld). “Merchtem heeft ook meer inwoners en dat levert meer ontvangsten op zowel op vlak van personenbelasting als op vlak van de onroerende voorheffing. Bovendien zal de afvalverwerking in de toekomst zo'n 15 procent goedkoper worden doordat er een nieuwe intercommunale wordt opgericht", aldus De Valck.

Ook het OCMW bespaarde fors deze legislatuur. “Elke dienst bespaarde zo’n 10%, Ook werden maaltijden uitbesteed en werd er zwaar bespaard door samenaankopen te organiseren met andere OCMW's. Daarnaast hebben we het dagcentrum met plaats voor 10 zorgbehoevende mensen, volledig uitbesteed aan de Landelijke Thuiszorg waardoor het nu kostenneutraal is geworden”, verduidelijkt OCMW-voorzitter Julie Asselman (Open Vld). 

Door dit streng financieel beleid kan de Mooier Merchtem-belasting, die zo'n 350.000 euro per jaar opbrengt, afschaffen. Het gaat om de belangrijkste maatregel op vlak van financieel beleid deze legislatuur.