ba_veiligheid2.jpg

Nauwelijks hinder op Zaventem door stiptheidsacties veiligheidspersoneel

maa 3 aug 2015

Met meer dan 80 000 passagiers was het vandaag een topdag op de luchthaven van Zaventem. En uitgerekend vandaag voerde het veiligheidspersoneel stiptheidsacties. De passagiers werden extra gecontroleerd, maar tot lange wachtrijen kwam het niet. 

De stiptheidsacties werden vorige week al aangekondigd. Veel passagiers namen vanmorgen dan ook het zekere voor het onzekere en vertrokken tijdig naar Zaventem. “We controleren alles volgens het boekje. Niet alleen de passagiers maar ook de vliegtuigen en de cateringbedrijven”, verduidelijkt Bart Neyens van de socialistische vakbond.

“Maar de impact van de actie bleef beperkt”, zegt Anke Fransen van Brussels Airport. “Er waren controles aan de automatische toegangspoorten. Daar moesten mensen voor een tweede keer hun toegangsticket laten zien. Laat ons zeggen dat ze 2 minuten extra hebben moeten wachten maar nadien konden ze hun traject verder zetten.”, aldus de woordvoerder van Brussel Airport.

Met de acties willen de socialistische en liberale vakbond onder meer de veiligheidsproblemen op de luchthaven aankaarten. Zo zouden er al vijftig reizigers zonder ticket door de veiligheidspoorten zijn geglipt. Er is ook onzekerheid over het statuut van het veiligheidspersoneel. “We vrezen dat deze mensen zullen ondergebracht worden onder een privé-bewakingsfirma. Dat zou slecht zijn voor hun statuut, maar ook voor de veiligheid”, verduidelijkt Thiery Vuchelen van de liberale vakbond. 

Bevoegd minister Jacqueline Galant benadrukt dat er in september opnieuw overleg gepland is, maar de bonden vrezen dat de beslissing al lang genomen is. “Als er geen duidelijk antwoord komt, zullen we opnieuw actie voeren”, waarschuwen de bonden.