ba10.jpg

Opnieuw meer vluchten over Oost- en Noordrand

don 19 feb 2015

Vanaf april zullen opnieuw meer vliegtuigen over de Noord- en Oostrand vliegen. Dat blijkt uit de maandelijkse vliegroutes die Belgocontrol bekend maakt voor de luchtvaartmaatschappijen die op Zaventem vliegen.

Een Brusselse rechter besliste vorige zomer twee routes die over Brussel gingen uit het plan-Wathelet te schrappen, op straffe van een dwangsom van 50.000 euro per dag. Tegen die twee routes was er vooral vanuit Brussel veel protest. Vanaf november kon het Brusselse Gewest een dwangsom eisen, maar het heeft dat nooit gedaan. Het Gewest eiste wel een oplossing. En dus startte Mobiliteitsminister Galant de procedure op om de routes boven de Oost- en Noordrand opnieuw te activeren.

De aanpassingen van de vliegroutes duurde meer dan zeven maanden. Al die tijd werkte minister Galant aan een nieuw evenwichtig spreidingsplan, in samenspraak met de drie gewesten.

Maar intussen verdwijnt het plan-Wathelet wel definitief naar de prullenmand. “De oude routes worden dus opnieuw ingevoerd, dus die van voor 6 februari 2014. Andere routes worden afgeschaft: meer bepaald de kanaalroute en de brede bocht naar links. Daardoor zal de Oost- en Noordrand opnieuw meer hinder te verwerken krijgen”, zegt Dominique Dehaene van Belgocontrol.