de_linde_gebouw.jpg

Opvang vluchtelingen in De Linde splijt meerderheid in Meise

maa 18 dec 2017
Mogen 10 tot 20 vluchtelingen dagelijks worden ondergebracht in 'De Linde' in Eversem-Meise? Die vraag verscheurt de Meisese politiek die vanavond hierover moet beslissen. N-VA is resoluut tegen, CD&V is voor. Het gaat om een opvang tot maart 2018 met elke dag een wissel van mensen die nu in het Maximiliaampark in Brussel verblijven.

Enkele vrijwilligers verenigden zich in Meise onder de noemer 'Warm Meise' om een slaapplek te geven aan vluchtelingen uit het Maximiliaanpark in Brussel. Een burgerinitiatief uit Brussel dat dus in Meise concreet gestalte krijgt: tot maart 2018 zouden zo 10 tot 20 vluchtelingen onder begeleiding van 2 vrijwilligers logeren in 'De Linde', het complex aan de chiro in Eversem. Het Brusselse burgerinitiatief 'bxlrefugees.be' krijgt in Meise steun van CD&V in het college. N-VA is resoluut tegen. "Waarom een verdeelde stemming, 4 stemmen voor en 2 stemmen (N-VA) tegen?", vraagt oppositieraadslid Roel Anciaux (sp.a-Meise2020) zich af. "Dit gaat over mensen die in buiten slapen met vriesweer. Het is een menslievend initiatief. Ik ben verbolgen dat niet iedereen dit goedkeurt in het college. Als er een positief brandweerverslag en verzekering is, dan moet dit kunnen doorgaan. Ik stel daarom de vraag op de gemeenteraad maandagavond."

Schepen Jonathan De Valck (N-VA): "We gaan in Meise toch geen opvang van mensen organiseren waarvan we de identiteit niet kennen? De mensen in het Maximiliaanpark in Brussel weigeren om asiel aan te vragen omdat ze naar Groot-Brittannië willen gaan. Het gaat om mensen die in feite ook geen 'vluchteling' meer zijn, maar in feite 'illegale tansitmigranten', want ze zijn in de EU in verschillende landen al gestrand, en zijn dus 'economische migranten'. Ik wil hen zeker niet stigmatiseren: maar voor mij is wel één ding duidelijk: als ze asiel aanvragen, krijgen ze in ons land opvang en basisvoorziening ('bed bad brood). Ik heb echt een probleem met het feit dat we hun identiteit niet kennen. Wat als er een Syriëstrijder tussen zit? Niemand kan dit uitsluiten. En zeker heb ik het moeilijk over de verantwoordelijkheid: wat als er in dat gemeentelijk gebouw iets zou gebeuren? Door opvang te voorzien voor illegale transitmigranten faciliteert de gemeente mensensmokkel en illegale migratie met alle daaraan gelinkte problemen."

Schepen Paul Van Doorslaer (N-VA): "Het voorzien van opvang voor illegale (transit)migranten is geen kerntaak is van de gemeente. Ik denk nog maar aan samenlevingsproblemen met de buren, wat moeten we doen met het politietoezicht, het gevoel van onveiligheid, enzovoort. Bovendien: vanuit het Brussels Gewest werd zelf opvang aangeboden. Fedasil heeft ook alle mogelijke opvangmogelijkheden. Het gemeentebestuur moet zich daarin absoluut niet moeien."Burgemeester Jos Emmerechts (LB+), die in het schepencollege net als zijn ex-partij CD&V, wél voor de opvang stemde, doet nog geen uitspraak over de kern van de zaak. "Ik heb een rapport van de brandweer gevraagd en krijg dat maandag (vandaag) en dat zal op het college worden besproken." N-VA gaf alvast te kennen dat er maandagavond op de gemeenteraad een motie zal komen als het college tegen de wil van N-VA in, toch zou instemmen met de opvang.