labo.png

Parket Halle-Vilvoorde vraagt eigen labo en meer personeel

maa 8 feb 2016

Het parket van Halle-Vilvoorde kan vanaf april geen beroep meer doen op het wetenschappelijk labo van de federale politie in Brussel. Dat was al een tijdje geweten, maar het parket is verbolgen over het feit dat het nog altijd niet duidelijk is hoe het nu concreet verder moet. 

Met de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde kreeg ons arrondissement ook een eigen parket. Een goede zaak, want zo zou er een veiligheids- en vervolgingsbeleid op maat van de Vlaamse Rand komen. Maar van een vlotte werking is vandaag absoluut geen sprake. Zo wacht het parket nog steeds op een eigen labo en er zijn dringend ook meer mensen nodig.  “We hebben tot nu toe gebruik kunnen maken van de federale gerechtelijke politie labo-diensten. Maar de FGP Brussel had ruim op voorhand aangekondigd dat dat vanaf 1 april 2016 niet meer het geval zou zijn. Om deze dienstverlening op te vangen werden een aantal mensen intern opgeleid. We hebben nu zo’n 8 labokrachten maar eigenlijk zouden we er zo’n 15 moeten hebben om alle onderzoeken te kunnen afwerken”, verduidelijkt Thierry Freyne, procureur des Konings

N-VA parlementslid Kristien Van Vaerenberg uit Lennik ondervroeg minister Jambon over de kwestie. Die benadrukte dat de recrutering van personeel wordt verder gezet zoals gepland. Het wegvallen van de samenwerking met het labo van Brussel zou voorlopig worden opgevangen door de labo's van Dendermonde en Leuven.