plantentuin_meise_digitalisering.jpg

Plantentuin Meise digitaliseert herbarium

din 31 mei 2016

De Plantentuin van Meise gaat het komende jaar ongeveer één derde van zijn herbarium digitaliseren. Tegen eind 2017 zullen maar liefst 1,2 miljoen gedroogde planten ook digitaal beschikbaar zijn voor wetenschappers en liefhebbers. 

In totaal beschikt de Plantentuin van Meise over zo’n 3,5 miljoen gedroogde planten. Met aangepaste apparatuur worden die nu één voor één gescand, zo’n 700 stuks per uur. Die digitalisering is nodig om het risico op beschadiging van de planten te verkleinen. Anderzijds wordt het herbarium op die manier ook beschikbaar gesteld voor wetenschappers en amateurs. De Vlaamse overheid ondersteunt het project met 1,65 miljoen euro.

Gedurende anderhalf jaar werd het project grondig voorbereid. Vanmorgen gaf minister Muyters de start van de eigenlijke digitalisering. Na de digitalisering moeten de gegevens die op de etiketten van de gedroogde planten staan (zoals vindplaats en kenmerken) ook nog ingevoerd worden in een databank. Voor dat titanenwerk doet de Plantentuin een beroep op de hulp van vrijwilligers.