asse_ringweg2.png

Realisatie ringweg Asse komt stap dichterbij

woe 29 jun 2016

In Asse is de verdere realisatie van de fel besproken ringweg een stap dichterbij gekomen. Dat komt omdat de provincieraad gisteren de provinciale ruimtelijke uitvoeringsplannen definitief goedkeurde, waardoor de aanleg van de ringweg juridisch vastligt. Nu is het aan het Vlaams Gewest om het precieze tracé verder uit te werken. 

Het eerste deel van de ringweg, tussen het station en Huinegem, werd al in 2008 gerealiseerd. Maar sindsdien ligt het dossier stil. Gisteren zette de provincie het licht op groen voor zes ruimtelijke uitvoeringsplannen, waaronder het RUP van de ringweg. Goed nieuws voor de bouwheer, in dit geval het  Vlaams gewest. Door de goedkeuring kan nu het verdere tracé worden uitgetekend. Dat bestaat uit een driekwartsring, die ook het verkeer van de Edingsesteenweg opvangt. “Als gemeente Asse zijn we er in geslaagd om een zeer belangrijke stap te zetten in de ontwarring van de verkeersknoop in onze gemeente. En dat is niet belangrijk voor Asse maar ook voor het verkeer dat uit Opwijk, Merchtem en Wemmel komt”, zegt Yoeri Vastersavendts, schepen van Mobiliteit in Asse.

De ringweg deed de voorbije jaren in Asse heel wat stof oplaaien. Zo stuitte het tracé op heel wat kritiek, onder meer van het Actiecomité ARMA. Ook N-VA, oppositiepartij in Asse, was kritisch, maar keurde de plannen gisteren toch goed. “Ik denk dat we geprobeerd hebben om heel sterk te wegen op de inplanting van die ringweg. We zitten nu met een overkraging aan de kant van de Marlier. Dus het zicht en de geluidshinder zal zeer sterk ingeperkt worden. In de bouwvoorschriften wordt ook een ondertunneling voorgesteld aan de Kalkoven, dus 50% van het verkeer daar zal onder de grond gaan en zal dus ook minder hinder opleveren. Dus dat zijn toch heel wat zaken die nu al in deze fase genoteerd zijn”, verduidelijkt  Joris Van den Cruijce, provincieraadslid Asse (N-VA).