U kost uw gemeente jaarlijks 3.029 euro

din 28 jun 2016

De lokale besturen hebben hun begroting op orde, dat blijkt uit de doorlichting van Belfius. Samen gaven de gemeenten, de provincies, de OCMW’s, de politie- en de brandweerzones zo’n 33,9 miljard euro uit. Omgerekend zo’n 3.029 euro per inwoner.

De helft van de uitgaven van de lokale besturen gaat naar de salarissen, pensioenen en werkingskosten. De andere helft wordt gebruikt voor lokale investeringen en de werkingskosten van politie, brandweer en het OCMW.

De lokale besturen zijn goed voor zo’n 40% van alle overheidsinvesteringen. Gemeenten zijn dus een belangrijke motor in de economie. Bovendien is hun begroting positief. Waalse gemeenten hebben een overschot van 321 miljoen euro, de Brusselse gemeenten hebben een overschot van 106 miljoen euro, de Vlaamse gemeenten 276 miljoen euro.  

Maar die overschotten zullen wellicht de volgende jaren slinken. Lokale besturen kunnen immers niet genieten van de loonlastenverlaging die door de taxshift werd geregeld. Bovendien heffen de gemeenten op die personenbelasting hun opcentiemen waardoor ze naar schatting nog eens een kwart miljard aan inkomsten mislopen. Hiervoor had de VVSG (Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten) vorig jaar al gewaarschuwd. De kans is dus groot dat uw gemeentebestuur noodgedwongen opnieuw de opcentiemen zal optrekken om dit verlies goed te maken.