paardenprocessie.jpg

Vernieuwde Paardenprocessie in Opwijk

maa 27 jun 2016

In Opwijk ging gisteren voor de 114de keer de Paardenprocessie uit ter ere van Sint-Paulus, de patroonheilige van Opwijk. Het was reikhalzend uitkijken naar deze editie, want voor het eerst in meer dan vier decennia kreeg de processie een grondige facelift.

Een nieuwe externe regisseur, de processie-expert Carl Deckers, moest de jaarlijkse paardenprocessie in Opwijk grootser, kleurrijker, intenser en attractiever maken, onder meer door nieuwe groepen uit heel Vlaanderen aan te trekken. Maar er werd niet alleen aan de vorm gesleuteld, ook inhoudelijk kwam er heel wat schaafwerk aan te pas. Tijdens de processie wordt het leven van Sint-Paulus, de patroonheilige van Opwijk, geëvoceerd. De teksten die daarbij horen, werden herbekeken en herschreven zodat de boodschappen die ze bevatten kernachtiger werden gemaakt.

Maar het barslechte weer heeft nogal wat roet in het eten gestrooid waardoor het spektakel niet naar volle waarde kon geschat worden. Ook de publieke opkomst bleef daardoor onder verwachtingen.