Overslaan en naar de algemene inhoud gaan

Vier jaar werkzaamheden en verkeersellende op Woluwelaan Machelen

Vier jaar werkzaamheden en verkeersellende op Woluwelaan Machelen

In Machelen zal je de volgende jaren rekening moeten houden met heel wat verkeersellende op de Woluwelaan. Vanaf dinsdag 4 augustus wordt immers gestart met de langverwachte heraanleg. Die werkzaamheden zijn nodig om het nieuwe shoppingcomplex Uplace in Machelen, de supergevangenis in Haren en het nieuwe ziekenhuis van Vilvoorde vlot bereikbaar te maken.

Fase 1: nieuw verkeersknooppunt op Woluwelaan

In een eerste fase start het Agentschap Wegen en Verkeer met de werkzaamheden aan het knooppunt van de Ring rond Brussel, de E19 en de Woluwelaan in Machelen.

Het verkeersknooppunt dat de E19 met de ring om Brussel verbindt, ligt er al enkele decennia maar de helft ervan werd nooit in gebruik genomen. Daar komt nu verandering in. De stukken snelweg en de bruggen boven en naast de ring waar al meer dan 30 jaar niemand op rijdt, worden nu in gebruik genomen. De bestaande afrit nummer 5 wordt afgeschaft maar blijft nog in dienst tot de zomer van 2016.

Fase 2: Tunnel voor doorgaand verkeer van Diegem naar Machelen

Door de nieuwe verkeerssituatie zal er ook meer kruisend verkeer zijn op de Woluwelaan. Daarom wordt er in een tweede fase een tunnel gebouwd voor het doorgaand verkeer tussen Diegem en Machelen. De tunnel zal beginnen (als je vanuit Kraainem komt aangereden) van voor het verkeersknooppunt met de R0 en zal lopen tot aan het kruispunt van de Beaulieulaan.

Fase 3: Herinrichting kruispunt Haachtsesteenweg

In een derde fase zal het kruispunt van de Woluwelaan en de Haachtsesteenweg heraangelegd worden. Dat is één van de officieel erkende gevaarlijke kruispunten van Vlaanderen. Er komen veiliger oversteekplaatsen voor fietsers en voetgangers, veilige fietspaden en nieuwe verkeerlichten. Start: najaar 2018

Fase 4: Vrijliggende fiets- en voetpaden en voetgangersbrug

Voor de zachte weggebruikers komen er eveneens tunnels langs de Woluwelaan onder het nieuwe op- en afrittencomplex van de R0. Bovendien worden vrijliggende voet- en fietspaden aangelegd zodat de zachte weggebruikers ook op de rest van de Woluwelaan veilig kunnen wandelen en fietsen. Tot slot zal in een latere fase van het project een voetgangersbrug gebouwd worden die een veilige oversteek voorziet voor de zwakke weggebruiker vanuit het centrum van Machelen in de richting van het geplande GEN-treinstation. Start: najaar 2018.

Al deze inspanningen  moeten de regio beter toegankelijker maken met meer aandacht voor fietsers, voetgangers en busreizigers.

Eén centraal contactpunt

Omdat al deze infrastructuurprojecten zullen gerealiseerd worden door lokale, gewestelijke en federale overheidsorganisaties en door private investeerders, werd er één centraal contactpunt opgericht:  ‘Werken Woluwelaan’.  Dit platform zal de werkzaamheden op elkaar afstemmen en coördineren.  Dit om de hinder voor de buurt zoveel mogelijk te beperken. Het platfom wordt ook het aanspreekpunt voor de hele buurt. Het contactpunt is bereikbaar via info@werkenwoluwelaan.be of het centraal nummer 0472/834.552.

Een gedetailleerd overzicht van de werkzaamheden en de voorziene omleidingen vind je op http://wegenenverkeer.be/herinrichting-woluwelaan