hubertlyben.jpg

Vzw de Rand roept Vlamingen in faciliteitengemeenten op tot alertheid

din 30 jan 2018

Hubert Lyben, voorzitter van de Rand, heeft maandagavond tijdens de nieuwjaarsreceptie van de vzw in Wezembeek-Oppem, de Vlaamse gemeenteraadsleden en verenigingen in de zes faciliteitengemeenten opgeroepen om er de evolutie van de ondersteuning aan Nederlandstalige verenigingen en clubs op vlak van sport, jeugd en cultuur nauwlettend in de gaten te houden.

Aanleiding voor de vraag is het feit dat sinds dit jaar de vzw niet langer in opdracht van de Vlaamse overheid in deze zes faciliteitengemeenten optreedt als plaatsvervanger van gemeentebesturen indien zij in gebreke blijven op vlak van jeugd, sport en cultuur. De Vlaamse regering schrapte vanaf 2014 de dwingende decretale bepalingen ten aanzien van gemeenten inzake het voeren van het beleid op deze domeinen, maar behield deze regeling voor deze zes gemeenten. Het Grondwettelijk Hof oordeelde ondertussen dat dit uitzonderingsregime niet kon en schrapte de regeling ook voor deze zes gemeenten.

"Maar door deze nieuwe regeling verdwijnt wel het objectieve decretale referentiekader dat toelaat om na te gaan of een gemeente inzake cultuur, jeugd en sport, een Vlaams beleid voert, die naam waardig. De regering, onder impuls van minister Weyts, heeft daarom bij de vzw de Rand, een budgettaire buffer voorzien die moet toelaten daar te corrigeren waar de continuïteit van de basisondersteuning aan verenigingen en clubs op vlak van sport en jeugd met de voeten zou getreden worden. We hebben daarom info nodig om de vinger aan de pols te houden en zo nodig corrigerend op te treden", aldus Lyben.

Foto: André Depreter