Warm weer eist weer tol in lokale vijvers

woe 4 jul 2018

De aanhoudende hitte zorgt, naar gewoonte, weer voor een opstoot van botulisme: een erg besmettelijke ziekte die eenden en watervogels doodt in stilstaande waters. Radio 2 signaleerde een eerste geval van massale eendensterfte in de grote parkvijver in Wemme en intussen liep op onze redactie al een gelijkaardig bericht binnen over de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw.

Botulisme is een bacteriële ziekte die bij aanhoudende droogte en warm weer lelijk kan huishouden in stilstaande waters als parkvijvers of sloten. Bij ons steekt de ziekte enkel de kop op wanneer tropische temperaturen ongewoon lang aanhouden, zoals nu. Dieren in het water, met name vissen en eenden, sterven dan aan spierverlamming.

Een eerste geval werd gemeld rond de vijver aan het park in Wemmel, waar inmiddels al tientallen kadavers van eenden van het gras moesten verwijderd worden. De ziekte is voor waterdieren erg besmettelijk en verdere verspreiding in vijvers in de regio valt dan ook te vrezen. Vandaag zijn ook in de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw al 71 dode watervogels gevonden

De meeste vormen van botulisme zijn niet gevaarlijk voor de mens, maar wie met zijn huisdier in de omgeving van stilstaande waters gaat wandelen, vermijdt best ieder contact tussen het dier en het water.