pepingen_kerk.jpg

Zaventem en Pajottenland proefregio voor nieuw Ruimtelijk Structuurplan

maa 24 nov 2014

Zaventem en het Pajottenland zijn proefregio’s voor het nieuw Ruimtelijk Structuurplan.  Het vorige dateert van 1997 en wordt nu helemaal hertekend.  

Vorige week vond in Oostende de startconferentie plaats van het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen.  Dat plan regelt de indeling van de schaarser wordende ruimte in Vlaanderen en moet klaar zijn tegen 2016.  Het plan gaat uiteraard over gronden.  Maar bij de indeling wil de overheid ook nadenken over de gevolgen voor bijvoorbeeld de mobiliteit en het klimaat.  Bovendien mag het geen theoretisch model worden.  Ook de lokale bevolking, scholen, verenigingen en ondernemers moeten betrokken worden bij de opmaak van het beleidsplan.

En dat nieuw ruimtelijk structuurplan moet ook concrete projecten opleveren zoals een nieuw speelplein, een nieuw bos of een nieuwe industriezone. Het initiatief mag dus niet uitmonden in een praatbarak maar moet een participatietraject worden waar iedereen actief bij betrokken wordt. 

10 proefregio's

Deze denkoefening wil Vlaams minister van Omgeving Schauvlieghe (CD&V) de volgende zes maanden in de praktijk toepassen in 10 proefregio’s.  Een lokale werkgroep moet er de verschillende actoren samen brengen die nadenken over de ruimtelijke ordening van hun regio.  Onder meer Zaventem en het Pajottenland zijn zo’n proefregio.

Michel Doomst, burgemeester van Gooik, is alvast tevreden dat het Pajottenland meteen aandacht krijgt op Vlaams niveau.  Hij wil in de besprekingen de leefbaarheid van de dorpen voorop stellen.  Voorts wil hij oplossingen rond verlaten zonevreemde bebouwing. Het gaat dan bijvoorbeeld om verlaten boerderijen die geen nieuwe bestemming kunnen krijgen omdat ze in een zonevreemde omgeving liggen.