“Het waren leden van DIANE”

maa 23 okt 2017

Het onderzoek naar de Bende van Nijvel is weer brandend actueel. Maar voor de nabestaanden van de slachtoffers uit onze regio speelt het drama van halfweg de jaren '80 nog elke dag een grote rol in hun leven. Nu een van de bendeleden, de zogenoemde Reus, ontmaskerd zou zijn, krijgen de ooggetuigen van toen weer een sprankeltje hoop dat het dossier ooit opgelost geraakt. Al heeft niet iedereen daar evenveel vertrouwen in.

De zogenoemde 'Reus' van de bende van Nijvel lijkt ontmaskerd. Een ex-rijkswachter uit Dendermonde zou z'n deelname aan de bende bekend hebben op z'n sterfbed. Hoopgevend nieuws voor het onderzoek en voor de nabestaanden van de 28 mensen die bij de bloedige raids omkwamen.

Marc Ghekiere verloor op 27 september 1985 z'n vriend Luc Bennekens aan de Delhaize in Overijse toen ze er verkiezingsaffiches gingen plakken. “Hij stond boven op de ladder, ik beneden. Toen kwamen die mannen af. Ze vroegen Luc om mee te gaan in de winkel. Toen hebben ze eerst die jongen in koelen bloeden doodgeschoten op de fiets. Het waren heel opgeleide mensen die goed wisten wat ze deden.” 

In de Delhaize van Overijse vielen op minder dan een kwartier vijf doden, onder wie ook een jongen van veertien jaar. Het onderzoek naar de Bende zat 3 decennia lang muurvast, al zouden verschillende tips die een link legden tussen de Bende en de toenmalige rijkswacht, niet grondig genoeg onderzocht zijn.

 “Ik ben er altijd heilig van overtuigd geweest dat het leden waren van de groep DIANE, van de rijkswacht. Ik hoop dat de ontkoping nabij is, maar ik denk dat er nog iets zal tussenkomen, waardoor de waarheid niet aan het licht zal kunnen of mogen komen.”