Burgemeesters Halle-Vilvoorde stellen memorandum voor met vraag om erkenning als centrumregio

woe 28 feb

In een memorandum vragen heel wat burgemeesters van Halle-Vilvoorde een erkenning als Vlaamse Randregio en willen extra middelen van de Vlaamse overheid. Die centen zijn nodig om de uitdagingen waar ze voor staan aan te gaan. De burgemeesters uit onze regio zijn daar al lang vragende partij voor en zetten hun eis nu kracht bij in een lijvig document.

Alle noden en uitdagingen van de referentieregio Halle-Vilvoorde, dat zijn alle gemeenten uit het arrondissement behalve Overijse en Hoeilaart, worden opgelijst in het memorandum van Toekomstforum. “Dit is een document dat oer de partijgrenzen heen geactualiseerd is en ondersteund wordt door cijfers. Want het is niet zomaar een gevoel dat we achtergesteld worden, de cijfers bewijzen dat ook”, licht voorzitter en burgemeester van Asse Koen Van Elsen toe.

Welzijn, zorg, veiligheid, taal en onderwijs, integratie, criminaliteit, justitie, mobiliteit,… al deze thema’s vragen volgens de burgemeesters een specifieke aanpak, anders dan de globale Vlaamse aanpak. Dat komt door de nabijheid van Brussel. De hoofdstad zorgt net voor die specifieke noden. Daarom willen de burgemeesters de regio erkend zien als centrumregio, met ofwel Vilvoorde ofwel Halle als centrumstad.

Financiering Een erkenning tot centrumregio betekent vooral een betere financiering door Vlaanderen. “Dat zou ons de financiering geven waar wij recht op hebben. Dat gebeurt nu ook al in de kustregio, daar krijgen ze extra middelen uit het Gemeentefonds”, aldus Van Elsen. “Wij willen het Gemeentefonds niet hervormen, maar zien daar graag een soort van tweede pijler naast die specifieke regio’s helpt met specifieke uitdagingen.”

Toekomstforum roept alle politiek partijen op om de concrete voorstellen uit het memorandum op te nemen in het programma’s voor de Vlaamse en federale verkiezingen. “Met de verkiezingen in aantocht is dit het juiste moment om zo’n memorandum op te stellen,” stelt provinciegouverneur Jan Spooren. “Ik onderschrijf de eisen van de burgemeesters en als gouverneur is het mijn rol om hen te ondersteunen bij hun vragen aan de Vlaamse of federale overheid.”

Opvallend: het memorandum is ondertekend door slechts 28 van de 33 burgemeesters. Van de zes faciliteitengemeenten rond Brussel ondertekende enkel Walter Vansteenkiste, de burgemeester van Wemmel, de tekst. Bekijk hier wat er aan de hand is: