Linkebeek opnieuw naar de stembus

zon 13 dec 2015

Faciliteitengemeente Linkebeek trekt vandaag opnieuw naar de stembus. Eind oktober namen de 13 verkozenen van de Franstalige Lijst van de Burgemeester ontslag uit protest tegen de benoeming van de Vlaming Eric De Bruycker tot burgemeester. En dus moet er opnieuw gestemd worden voor 13 raadszetels.

Damièn Thiéry, al jaren waarnemend burgemeester in Linkebeek, nam het niet dat Vlaams minister Liesbeth Homans Eric De Bruycker een aantal weken geleden benoemde tot burgemeester van Linkebeek. Het Vlaamse raadslid van Prolink nam intussen al ontslag maar blijft in functie tot er een opvolger is. Vandaag wordt er in Linkebeek tussen 8 en 13 uur met pen en potlood gestemd kunnen in vijf stembureaus. De gemeente telt zo'n 3.300 kiesgerechtigden. De uitslag wordt verwacht tussen 17 en 18 uur. De raming van de kosten voor de organisatie van deze verkiezingen varièren tussen 15.000 euro en 25.000 euro.

Twee lijsten

Voor deze verkiezingen hebben twee Franstalige partijen lijsten ingediend. LVB, dat zich voor deze verkiezing omdoopte tot LB (LinkeBeek), komt op met een volledige lijst die 13 kandidaten telt. De lijst wordt aangevoerd door Damien Thiéry, MR-volksvertegenwoordiger en waarnemend burgemeester van 2007 tot aan de benoeming van De Bruycker. De 11 uittredende Franstalige raadsleden (door gebrek aan opvolgers waren er nog maar 11 LVB-zetels bezet) zijn opnieuw kandidaat. Ook het liberale Franstalige La Droite diende een lijst in met 4 kandidaten. Prolink, waarvan de 2 raadsleden geen ontslag namen, neemt niet deel aan de verkiezingen maar roept daarentegen op om blanco te stemmen. De kiescampagne verliep rustig en zonder incidenten. Er werden weinig affiches verdeeld en de diverse partijen beperkten zich tot één pamflet. Damien Thiéry (LB) beperkte zich tot één verkiezingsmeeting. In het straatbeeld verschenen her en der wel affiches van onbekenden waarin Thiéry afgebeeld werd als een führer.


Regels gerespecteerd

Het versturen van de oproepingsbrieven verliep deze keer wel volgens de regels. Het niet respecteren van de taalwet op dat vlak was in het verleden de voornaamste reden dat de opeenvolgende Vlaamse ministers van Binnenlands Bestuur Damien Thiéry weigerden te benoemen als burgemeester. Thiéry ging sinds de jongste gemeenteraadsverkiezingen hiertegen twee keer in beroep bij de Raad van State maar kreeg telkens nul op rekwest. Naar schatting 400 a 500 Franstaligen dit keer vroegen een oproepingsbrief in hun taal. Sommigen deden dat al voor het versturen van de brieven en kregen deze onmiddellijk in het Frans wat conform is met het arrest van de Raad van State van 20 juni 2014 dat Franstaligen voortaan maar eens om de 4 jaar moeten melden dat ze documenten in het Frans willen ontvangen. Aan alle anderen werd eerst een Nederlandse oproepingsbrief verstuurd en nadien pas een Franstalige aan wie hierom verzocht.   

Thièry wil nieuwe kans

In een gesprek met Belga laat Thiéry weten dat deze verkiezingen bedoeld zijn om de bevolking na de benoeming van De Bruycker als burgemeester de kans te geven zich uit te spreken over het toekomstig bestuur van de gemeente Linkebeek. "Na de verkiezingen zal de nieuwe gemeenteraad opnieuw iemand voordragen als burgemeester. Omdat er zich met het ontslag van de raadsleden, de organisatie van de nieuwe verkiezingen en het respecteren van de nieuwe bepalingen van de taalwetgeving zoals zij door de Raad van State werden vastgelegd wel degelijk nieuwe feiten hebben voorgedaan zal de raad, indien zij dit wenst, mij opnieuw kunnen voordragen als burgemeester. Ik ben verrast dat Vlaams minister Homans beweert dat zij mij niet meer zal benoemen. Als zij hiervoor geen goede juridische argumenten heeft zullen wij ongetwijfeld hiertegen terug naar de Raad van State stappen", aldus Thiéry.