ziekenhuis2.png

Ziekenhuizen Halle en Vilvoorde scoren zwak op vlak van hygiëne

don 12 nov 2015

Elk jaar sterven 2.500 à 3.000 mensen door een infectie die ze in het ziekenhuis opliepen. “Dat zijn er meer dan in het verkeer”, stelt het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid. De individuele scores van 105 ziekenhuizen kunnen voortaan online geraadpleegd worden. Daaruit blijkt dat het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde en het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria in Halle meer inspanningen moeten leveren op het vlak van ziekenhuishygiëne.  

Elke dag sterven zo’n 8 mensen sterven in een Belgisch ziekenhuis omdat ze tijdens hun verblijf besmet zijn geraakt met een bacterie. Het WIV publiceert daarom voor het eerst een rangschikking van 105 ziekenhuizen op basis van de inspanningen die ze leveren om besmettingen te voorkomen. De infecties ontstaan vooral door een slecht antibioticagebruik bij de patiënten en een slechte handhygiëne bij het ziekenhuispersoneel. Opgelet: de gegevens dateren van 2013 en komen van de ziekenhuizen zelf. Het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid (WIV) is daarom voorstander van een onafhankelijke externe organisatie die de cijfers verifieert. Het WIV heeft een ook reeks maatregelen uitgewerkt die ziekenhuizen kunnen nemen om het aantal infecties terug te dringen.

In het Jan Portaelsziekenhuis in Vilvoorde en het Regionaal Ziekenhuis Sint-Maria in Halle is er echter nog werk aan de winkel. Zo behaalt het Vilvoordse ziekenhuis 12/20 en Halse ziekenhuis amper 10/20. Het universitair ziekenhuis in Leuven daarentegen behaalt 19/20. De volledige lijst kan je hier raadplegen.

Ziekenhuizen Vilvoorde en Halle nuanceren de resultaten

Maar Kenneth Coenye, de hoofdgeneesheer van het Jan Portaelsziekenhuis van Vilvoorde, relativeert de score. “In 2013 hadden wij één ziekenhuishygiënist, intussen er een artsziekenhuishygiënist bijgekomen. Wij zijn geen groot ziekenhuis waar we geen referentieverpleegkundige hebben op alle afdelingen, die met hygiëne bezig is. Die zaken kosten geld. En we zitten in een periode waarin beknibbeld wordt op het budget. Dus als je meer mensen wil inzetten met beperkte middelen, is dat moeilijk”, aldus Coenye.  Het Portaelsziekenhuis werkt voorturend aan de hygiëne. Daarvoor krijgt het goede cijfers van de Vlaamse Zorginspectie, dat het ziekenhuis regelmatig controleert. Dat de ziekenhuishygiëne minder goed georganiseerd is, betekent volgens Jan Portaels niet dat de kans op ziekenhuisinfecties stijgt.

Ook het ziekenhuis van Halle nuanceert de resultaten. “De resultaten hebben betrekking op een periode waarin het ziekenhuis zich in een overgangsfase bevond. Door de zoektocht naar een verpleegkundig ziekenhuishygiëniste werd tijdelijk het aantal vergaderingen en opleidingen beperkt. Maar we willen erop wijzen dat de ziekenhuishygiëne in deze periode nooit in het gedrang is gekomen. Dat blijkt ook uit de positieve evaluaties de voorbije 2 jaar bij de chirurgische en internistische zorginspectie van de Vlaamse overheid”, aldus het AZ Sint-Mariaziekenhuis in een persmededeling. Intussen werden er ook nieuwe medewerkers aangetrokken en werd het aantal uren opleiding verdubbeld.