1 op de 5 Vlaams-Brabantse scholieren spreekt thuis geen Nederlands

woe 1 nov 2017

Steeds meer scholieren in Vlaanderen spreken thuis geen Nederlands. Nu gaat het om 16,5 procent van alle leerlingen. Vlaams-Brabant is de provincie waar het minst aantal kinderen en jongeren het Nederlands als thuistaal heeft. Dat blijkt uit cijfers van het Vlaams ministerie van Onderwijs.

 

Volgens de cijfers, die zijn opgevraagd door Vlaams parlementslid Vera Celis (N-VA) en gepubliceerd worden door vrtNWS, neemt het aantal gezinnen waar thuis geen Nederlands wordt gesproken licht toe. Zo sprak vorig schooljaar 15,7 procent van de Vlaamse scholieren thuis geen Nederlands, dit schooljaar is dat 16,5 procent.

Er zijn er grote regionale verschillen in de cijfers. Zo is Vlaams-Brabant koploper wat betreft het aantal kinderen dat thuis geen Nederlands spreekt., met 1 op de 5. Daar tegenover staat dat in West-Vlaanderen slechts 1 op de 10 Vlaamse scholieren thuis geen Nederlands praat.

Parlementslid Celis, die de cijfers opvroeg, pleit ervoor om al vanaf de kleuterklas in te zetten op het goed aanleren van het Nederlands. De Vlaamse regering maakte daar onlangs 13 miljoen euro extra voor vrij.

Gepubliceerde cijfers op vrtNWS:
- Vlaams-Brabant: 23 procent spreekt thuis geen Nederlands
- Antwerpen: 19,6 procent
- Oost-Vlaanderen: 14,9 procent
- Limburg: 13,3 procent
- West-Vlaanderen: 9,7 procent