2 miljoen euro voor natuurinrichtingsproject in Torfbroek in Kampenhout

woe 29 maa 2017

Vlaams minister Joke Schauvliege heeft groen licht gegeven voor het opstarten van een natuurinrichtingsproject in het domein Torfbroek in Kampenhout. Het project voorziet in 2018 en 2019 voor meer dan 2 miljoen euro werken. Het Torfbroek was in 1981 het eerste natuurgebied dat in ons land als dusdanig erkend werd.

Het Torfbroek behoort ondanks haar bescheiden oppervlakte van 46 ha tot de meest waardevolle natuurgebieden in Europa. Het is een restant van een uitgestrekt en voor de lage landen uniek moeras gevoed door zeer kalkrijk grondwater. Grote open waterplassen en herkenbare kleinschalige perceelstructuur van vroegere beemden vormen een fraai landschappelijk geheel en het gebied herbergt een aantal unieke vegetaties van zeldzame hooilanden, trilvenen en kalkmoeras, rietvelden en openwater met verschillende voor Vlaanderen unieke plantensoorten.

De belangrijkste focus van dit natuurinrichtingsproject ligt op het versterken en voor de toekomst veiligstellen van de unieke natuurwaarden. Voormalige visvijvers zullen worden omgevormd tot een natuurlijke moerasbiotoop. Een ondergronds stort wordt volledig gesaneerd. Het slib zal verwijderd worden uit de grote waterplassen. Voorts zullen een aantal recreatieve voorzieningen gebouwd worden zoals een belevingspad over een moeras en een vogelkijkhut. Het gebied wordt ook toegankelijker gemaakt voor rolstoelgebruikers. Natuurpunt brengt bovenop de 2 miljoen euro aan Vlaamse middelen 300.000 in voor de bouw van een beheers- en ontvangstpand.

De werken zullen uitgevoerd worden door de Vlaamse Landmaatschappij, het Agentschap Natuur en Bos, Natuurpunt en de gemeente Kampenhout.