brussel.jpg

In 2050 geen Vlaamse Rand meer?

din 9 feb 2016

Tegen 2050 bestaat de Vlaamse Rand niet meer. Dat zegt oud-volksvertegenwoordiger Bart Laeremans (vandaag actief bij de Vlaamse Volksbeweging) als reactie op het zogenaamde Territoriaal Ontwikkelingsprogramma Noordrand. Dat is een toekomstvisie over hoe de Noordrand er binnen enkele decennia kan uitzien.

Vier partners hebben zich de voorbije maanden gebogen over de Noordrand: Ruimte Vlaanderen, Brussel Stedelijke Ontwikkeling, de provincie Vlaams-Brabant en OVAM. Hun toekomstvisie wordt volgens de Vlaams Volksbeweging de doodsteek van de Rand. Volgens hen is het Eurostadion op parking C maar één voorbeeld van een geplande toenemende verstedelijking in de Rand. “Het Neo-project en het nieuwe stadion moeten leiden tot de realisatie van grote nieuwe stadswijken bovenop een overkapte A12, niet alleen in Brussel zelf, maar ook in Grimbergen. In Wemmel en Merchtem wordt bijna anderhalve vierkante kilometer groengebied en open ruimte opgeofferd aan de Brusselse expansiezucht. In totaal moeten er in de omgeving van de Heizel meer dan 26.000 nieuwe woningen gebouwd worden waarvan het grootste gedeelte op Vlaams-Brabantse bodem”, aldus Bart Laeremans van de Vlaamse Volksbeweging.

De gemeenten Grimbergen, Wemmel, Zaventem en Vilvoorde zouden zo samen één grote voorstad van Brussel vormen. Een geografische uitdeining die volgens velen niet te stoppen is. Maar volgens de Vlaamse Volksbeweging is er wel nog voldoende ruimte in Brussel en moet voorkomen worden dat de Rand een soort overloopgebied wordt. “Dat is tegen alles waar de Vlamingen al decennia lang voor gevochten hebben: met name het behoud van het landelijk, groen en Vlaams karakter van de Rand”, aldus nog Laeremans.