citoyens.png

CD&V en N-VA hekelen Franstalige folder 'Citoyens de Zaventem'

9 jaar geleden

CD&V en N-VA-Zaventem leveren scherpe kritiek op de Franstalige folder die de 'Citoyens de Zaventem' in deze gemeente hebben verspreid en waarin een aantal taaldiscriminaties ten aanzien van Franstaligen op de korrel worden genomen. Beide partijen verdenken echter FDF-burgemeester Maingain van het naburige Sint-Lambrechts-Woluwe achter het initiatief te zitten.

 

 

 

 

 

De officiële uitgever van het pamflet is Patrick Van Cauwenberghe, de vroeger UF-leider in de gemeenteraad van Zaventem. In het pamflet wordt een initiatief aangekondigd dat Franstaligen in Zaventem zal helpen om hun rechten als 'citoyens' uit te oefenen. Men biedt onder meer gerechtelijke en administratieve hulp aan. Het pamflet verwijst de lezers door naar de website citoyensdezaventem.be. Op die site wordt bijvoorbeeld kritiek geleverd op het eentalig Nederlands taalgebruik in het Cultureel Centrum.

Volgens Eric Van Rompuy (CD&V), schepen van Vlaams karakter in Zaventem, worden de taalwetten in Zaventem correct toegepast. Zaventem is een Vlaamse gemeente zonder taalfaciliteiten. Franstaligen hebben dus niet het recht om hun contacten met de gemeente in het Frans te laten verlopen. Vlaams parlementslid Lieve Maes (N-VA) vindt dat de folder lijnrecht ingaat tegen alle inspanningen die Vlaams minister Ben Weyts doet om burgers in de Vlaamse rand zoveel mogelijk aan te sporen om Nederlands te leren.