Eerste effectieve rechtszaken voor overschrijding geluidsnormen

vrij 20 okt 2017

Het parket van Halle-Vilvoorde heeft voor het eerst luchtvaartmaatschappijen gedagvaard omdat ze de geluidsnormen op Brussels Airport zouden overtreden hebben. Het gaat om 3 maatschappijen, die boetes van 12.000 en 30.000 euro riskeren.

Vliegtuigmaatschappijen die de voor Brussels Airport vastgelegde geluidsnormen overschreden, kwamen daar tot voor kort van af met een administratieve boete. Pas wanneer een vliegtuigmaatschappij op korte tijd herhaaldeijk de normen overschrijdt, zou het parket optreden.

En dat is nu ook gebeurd. Een Amerikaanse, een Canadese en een Portugese vliegtuigmaatschappij werden onlangs gedagvaard omdat ze in 2014 en 2015 meerdere keren de geluidsnormen voor het opstijgen en landen zouden overschreden hebben. Eén van de maatschappijen kreeg een minnelijke schikking voorgesteld, de 2 andere maatschappijen hangen boetes van respectievelijk 12.000 (voor de Canadese maatschappij) en 30.000 euro (voor een Portugese maatschappij) boven het hoofd.

De verdediging van één van de gedagvaarde luchtvaartmaatschappijen betwist de overtreding niet, maar zegt dat de afwijking valt onder de in het ministerieel besluit voorziene bijzondere omstandigheden. Uitspraak op 16 november.