Geen tweetalige adviesraden in faciliteitengemeenten

woe 3 dec 2014

"Tijdens de adviesraden in de faciliteitengemeenten moet er Nederlands gesproken worden", dat zei bevoegd minister Homans vanmorgen in het Vlaams parlement. Valérie Flohimont, de Franstalige adjunct van de provinciegouverneur, had eerder om een uitzondering gevraagd.  

Volgens Valérie Flohimont, die waakt over de naleving van de taalwetgeving in de 6 faciliteitengemeenten, bedanken heel wat deskundigen en belangrijke doelgroepen voor die adviesraden omdat ze het Nederlands niet machtig zijn.  En dat is nefast voor het goed functioneren van die adviesraden, aldus Flohimont. 

Vlaams parlementslid Willy Segers (N-VA) uit Dilbeek en Michel Doomst (CD&V) uit Gooik interpelleerden vanmorgen bevoegd minister Homans over de kwestie in het Vlaams parlement. 

Maar volgens de minister van Binnenlands Bestuur Homans is de omzendbrief van Marino Keulen nog steeds heel duidelijk.  “In de gemeenteraad, de colleges, de commissies en in de adviesraden moet Nederlands gesproken worden.  En dat geldt ook voor de faciliteitengemeenten”, dat zei Homans vanmorgen in Vlaams parlement. 

“Anderzijds kunnen inwoners die zich wenden tot de adviesraad dit wel in Frans doen. Maar de verdere behandeling moet wel in het Nederlands gebeuren”, aldus Homans.